Naslovna Intervju “Nemaš izgovor, obiđi Srbiju“ – Putujuća petorka svakog meseca otkriva lepote naše...

“Nemaš izgovor, obiđi Srbiju“ – Putujuća petorka svakog meseca otkriva lepote naše zemlje

Obiđi Srbiju
Foto: TrippinSrbija

Putuju, fotografišu, druže se, dobro se provode i predstavljaju Srbiju na pravi način. Pet prijatelja, zaljubljenici u prirodne i istorijske lepote Srbije su za 4 godine sa dobrom organizacijom i malo para prešli 20.000 kilometara i obišli čak 200 lokaliteta u našoj zemlji. Njihova poruka glasi: „Nemaš izgovor, obiđi Srbiju.“

Intervju: Putujuća petorka – Aleksandra Miladinović, Tanja Vasojević, Bojan Vasojević, Marjan Dragić i Rade Rogač – TrippinSrbija

Za početak, predstavite nam se, ko stoji iza imena Putujuća petorka?

Iza imena Putujaća petorka, ili TrippinSrbija kako smo poznati na društvenim mrežama, stoji 5 prijatelja – Bojan, Tanja, Marjan, Aleksandra i Rade. Mi smo dugogodišnji prijatelji različitih zanimanja i još različitijih temperamenata. Bojan je arhitekta, umetnik, kreativac koji sve vidi kroz svoju kameru, dok je Rade građevinski inženjer, praktičan, precizan i vrlo orijentisan na detalje. Marjan, Tanja i Aleksandra su diplomirani politikolozi, uvek raspoloženi za diskusiju, razmenu mišljenja, filozofsku analizu, ali i vrlo voljni za šalu i smeh. 

Putujuća petorka – TrippinSrbija

Kako je nastala Putujuća petorka i šta predstavlja blog Trippin Srbija?

Putujuća petorka je nastala iz novogodišnje rezolucije naše grupe prijatelja. Odlučili smo da jednom mesečno putujemo u jedan deo Srbije koji nismo imali prilike da posetimo. I tako smo januara 2016. otišli u Valjevo, odlično se proveli i odlučili da ćemo da zadržimo ovu rezoluciju. Sledio je Sombor, Despotovac, Bač, a naši prijatelji su bili sve zainteresovaniji za naša putovanja. Tada se rodila ideja o TrippinSrbija, mreži gde ćemo sa svima da delimo naša iskustva obilaska Srbije. Nedugo zatim, pojavila se potreba i ideja o opširnijim izveštajima sa naših putovanja, i naši politikolozi su naoštrili svoja pera – tako je nastao blog www.trippinsrbija.rs. Blog je kasnije pretočen u aplikaciju, koja je svima dostupna na Google Play-u, a u okviru koje je zaživela  mapa svih lokaliteta koje smo obišli za ove četiri godine, podeljena u različite segmente, sa sve opisima lokaliteta.

Koliko različitih destinacija Srbije ste do sada posetili? Brojite li?

Trudimo se. Poslednja statistika kaže da smo za pune 4 godine obišli preko 200 lokaliteta u toku 20.000 km koje smo proveli na putu. 

Obišli ste razne krajeve, sigurno ste imali prilike i da se susretnete sa različitim običajima i ljudima, da li postoji nešto što vas je posebno iznenadilo, nešto što je totalno drugačije od nekih ustaljenih srpskih pravila i običaja?

U Srbiji su prisutni razni običaji i verovanja iz davnina, a posebno interesantni se vezuju za istočnu Srbiju. Spomenućemo dodole i koledare.

Dodole su magijski obred prizivanja kiše i nekad je bio čest na području istočne Srbije. Mlade devojke okićene cvećem i grančicama hrasta prolazile su selima i pevale pesme kako bi se obratile starim bogovima za pomoć tokom sušnih dana. 

Koledari su običaj koji je uključivao pevanje i nošenje masaka u zimsko vreme pred Božić. Mladi momci bi išli od kuće do kuće, prizivajući zdravlje i plodnu godinu pesmom, a domaćini bi ih darivali.

A vas pozivamo da saznate šta su rosulje? 

Po vašem mišljenju, koja lokacija u Srbiji će biti pravi hit za putovanja u 2020. godini ili više njih?

Aleksandra i Bojan: Zagajička brda

Tanja i Marjan: Rosomački lonci

Rade: Rosomački lonci i Vodopad Prskalo

Rosomački lonci – Foto: TrippinSrbija

Među lokalitetima koje ste posetili, koji biste izdvojili kao nešto što svako treba da poseti a totalno je zaboravljeno i zapostavljeno?

Aleksandra: Vila Draga u Banji Koviljači. Mesto gde je odsedao kralj Petar, nekada najmodernija banjska vila, koja je imala tekuću vodu i na spratu, telefon onda kad je to bilo retko i u Beogradu, pa čak i automobil koji je bio na raspolaganju gostima, danas je u jako lošem stanju i bez ikakvih indikacija da će se to promeniti.

Tanja: Dvorac Špicer u Beočinu. Delo je arhiteke Imre Štajndla, čije je delo i čuvena zgrada Parlamenta u Budimpešti. Krase ga neverovatni detalji koji su uočljivi i pored katastrofalnog stanja u kom se ceo dvorac nalazi. Tu je i muzej Ilianum u Šidu, za koji se kladim da niste čuli. Vrednost Ilije Bosilja prepoznali su Sofija Loren i porodica Rokfeler, u čijim se zbirkama nalaze njegove slike.

Bojan: Možda nije u najgorem stanju, ali svakako više zaslužuje pažnju javnosti – Vinča, lokalitet Belo Brdo, najstarije neolitsko naselje u Evropi. 

Marjan: Spomenik Stevanu Filipoviću u Valjevu. Slika ovog narodnog heroja nalazi se u zgradi UN u Njujorku, a u Srbiji je ovaj spomenik zaboravljen i išaran grafitima. Samo Stevanov prkos odoleva vremenu.

Rade: Bastioni Zaječara, mesto za koje i mnogi Zaječarci ne znaju. Posebno atraktivni za fotkanje, datiraju još iz perioda Prvog srpskog ustanka, a danas čak nisu ni pod zaštitom države.

Sigurna sam da dobijate pozitivne komentare, ali da li ste imali priliku da dobijete i potencijalna sponzorstva vaših putovanja ili sve sami finansirate?

Naša putovanja su se pretvorila u svojevrsnu misiju koju smo nazvali #nemasizgvoorobidjisrbiju. Kao takva, naši politikolozi su je svrstali u red društvenih pokreta, jer nam je cilj da što više ljudi ohrabrimo da krenu u svoje istraživanje naše lepe zemlje. Normalno je da su brendovi prepoznali naš entuzijam i pokazali želju da nam pomognu u toku. Bilo je realizovanih saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama. Ipak, uvek smo se trudili da naš cilj bude to što je u prvom planu –  da zaista ljudima pokažemo onako kako jeste i pružimo im prave preporuke.

Šta je to što postoji samo u Srbiji, nešto što je posebno, nešto što je izdvaja od drugih država? 

Ono šta svi stranci jednoglasno ističu je srpsko gostoprimstvo. I, zaista, to je i naš najjači utisak. Ne znamo ni sami koliko smo puta ponovili naše iskustvo sa Stare planine, gde nam je baka od skoro 90 godina u pola noći otvorila svoju kapiju i našla prenoćište. Tu su i baka i deka sa kojima smo krenuli da čuvamo koze i od kojih smo dobili 2l svežeg kozjeg mleka. Znate kako je u svetu turizam sve više zasnovan na iskustvu i ličnom doživljaju – ovo su samo primeri kojima se ta teorija podržava.

Stara planina
Stara planina – Foto: TrippinSrbija

Dobitnici ste prestižnog priznanja Travel blogger of the Year 2018, prve dodele takve vrste u Srbiji, pa da li smatrate da travel blogeri mogu da poboljšaju sliku turizma i privuku strance?

Da, apsolutno mogu! Travel blogeri dolaze do neke druge populacije – one koja voli lepe predele i kojoj nije teško da pređe mnogo kilometara da dođe do njih. Stranci! Šta još mi njima možemo da ponudimo osim prirode – odličnu hranu, istinite priče iz burne istorije i nezaboravna iskustva koja ne mogu u gradovima Evrope da iskuse. 

Za kraj, ako imate samo jednu reč da opišete Srbiju, koja reč bi to bila?

Aleksandra: Iznenađujuća!

Tanja: Kreativna

Bojan: Avantura

Marjan: Domaćinska

Rade: Neistražena