Naslovna Intervju Ostrvo vitezova iz prve ruke – Utisci, saveti i informacije o cenama...

Ostrvo vitezova iz prve ruke – Utisci, saveti i informacije o cenama i smeštaju

Novosađanin na Malti
Foto: Aleksandar Gligić

Malta je uvek atraktivna i interesantna, kako za odmor i uživanje, tako i za život u njoj. To je mala i gusto naseljena ostrvska država, koja je kako naš sagovornik Aleksandar kaže, celogodišnja destinacija.

Aleksandar Gligić je Novosađanin koji živi i radi na Malti. U nastavku pročitajte njegove utiske, savete i informacije o cenama i smeštaju, ali ima i posebnu vest za sve one koji planiraju da je posete.

Intervju: Aleksandar Gligić – IG: ingmarov

Aleksandre, čime se baviš i koliko dugo živiš na Malti?

Pijanista i fotograf, do prošle godine ušuškani stanovnik mog dragog Novog Sada. Danas, usidren na minijaturnoj tački na mediteranu koja postaje, kako lokalci kažu – My Little Rock.

Šta možemo da očekujemo od Malte, kakva je to zemlja?

Iako politički pripada EU, Malta je po svojoj geografskoj poziciji deo Afričkog kontinenta. Malta je hibrid Evrope i Afrike. I to zaista možete osetiti u vazduhu, suncu, arhitekturi i ljudima, u malteškom pejzažu.

Svako ko očekuje zemlju čisto evropske kulture, biće u najmanju ruku iznenađen!

Samo ostrvo, iako je malo, zaista ima mnogo toga da ponudi, koja su po tebi TOP 5 mesta koja ne treba propustiti?

Ako izuzmem Valetu koja se nalazi na UNESCO listi svetske kulturne baštine i podrazumevam da će je svako obići, mojih TOP 5 su:

  1. The Three Cities – Tri Grada na čelu sa Vitoriozom, bivšom prestonicom koju su izgradili malteški vitezovi. Ukrcate se na feri iz Valete i posle desetominutne vožnje se nađete u najšarmantnijem naselju na ostrvu. Za razliku od Valete koja se nalazi na uzvišenju i daje utisak grandioznosti, Tri grada su intimnija. Šetnja u kasno popodne uskim uličicama je nezaboravan suvenir sa ovog putovanja!
  2. Mdina – Najstarija prestonica Malte, utvrđenje na sred ostrva. Zovu je i gradom tišine (motornim vozilima je zabranjen pristup). Preporučujem vožnju kočijama kroz ovaj srednjovekovni gradić.
  3. Marsašlok – Ribarsko selo na jugu Malte. Šetnja uz obalu sela koja je ukrašena šarenim ribarskim čamcima (jako instagramično ☺) i večera u nekom od brojnih restorana koji služe sveže ulovljenu ribu.
  4. Komino – Pusto ostrvo izmedju Malte i Gozoa dostupno čamcem. Na ostrvu se nalazi najpoznatija malteška plaža Plava laguna – raj u boji tirkiza! U jeku sezone je neverovatna gužva pa preporučujem fotkanje i petnaestominutnu šetnju do plaže Santa Marija, malo poznate turistima.
  5. Popajevo selo – autentična scenografija iz filma uz koji smo odrastali mi nemilenijalci. Ovo je možda i najpopularnije mesto za sve instagramere (milenijalce ☺).

*Za one koji hoće da uštede – bez plaćanja ulaznice uputite se na liticu preko puta sela i škljocnite za fotku vrednu hiljade lajkova.

*5a – Poseta Gozou, ako imate dovoljno vremena. Preporuka za rentiranje kuće, posebno ako je veće društvo u pitanju. Kuće su renovirane nekadašnje farme, često sa bazenom, gde je super odvojiti se na par dana od ostatka užurbanog sveta.

Popajevo selo - Foto: Aleksandar Gligić
Popajevo selo – Foto: Aleksandar Gligić

Da li je Malta samo letnja destinacija ili je podjenako zanimljiva i zimi?

Sa svojom bogatom istorijom i 300 sunčanih dana u godini, ostrvo je celogodišnja destinacija! Temperatura zimi retko kad ide ispod 15 stepeni, a često se popne do 20+. Ono što može malo da pokvari uživanje na mediteranskom suncu je vetar, koji je česta pojava u zimskim mesecima.

Koliko dana je potrebno da bi jedan turista istražio i video sve čari i lepote Malte?

Sve zavisi da li imate plan da posetite i Gozo (drugo po veličini ostrvo malteškog arhipelaga). Rekao bih 7 dana na Malti + 3 na Gozou.

Inače Maltežani smatraju da je Gozo zadržao onaj autentični duh koji je Malta nekad imala, a koji je, po njima, izgubila dolaskom stranog kapitala. U kolikoj meri se stanovnici trude da očuvaju izolovanost Gozoa govori i podatak da se plan za izgradnju podvodnog tunela između ova 2 ostrva dovodi u pitanje.

Kakve su cene, da li je Malta „skupa“ destinacija?

Malta nije jeftina destinacija. Hoteli su skupi kao i Airbnb smeštaj. Ipak, ponuda je velika pa treba dobro pročešljati. Avionske karte iz Beograda i Niša su jako povoljne i letovi česti. Kad se sve sabere može se proći „on budget“.

Karta za javni prevoz je oko 20 evra za neograničeni broj vožnji u periodu od 7 dana. Za one koji su za varijantu rent a car- parking je besplatan!

Kafa je 2,5- 3 evra a ručak u restoranu od 10 pa naviše. Doručak ili užina je lako rešiva ukoliko ste ljubitelj peciva kao ja. Malteški specijalitet – pastizzi, mala lisnata peciva sa različitim punjenjem su oko 30 centi po komadu, a jaaaako su ukusni!

Pored bogate kulture, Malta je poznata i po dobrom provodu i zabavi, gde se posebno izdvaja mesto Pačevil (Paceville), kakvo je to mesto?

Pačevil je deo ostrva sa noćnim klubovima koji rade celu noć i privlače sve one željne provoda. Tamo se često mogu čuti najpoznatija svetska dj imena. Recimo da je to Exit svaki dan!

Ja kao neko ko dolazi iz sveta klasične muzike, to nije baš my cup of tea. Kao sličnu alternativu, ja bih preporučio čuveni Café del Mar, klub u Budžibi (Bugibba) za dnevni chill pored bazena, koji uz par koktela (u mom slučaju) često preraste u noćni provod.

Café del Mar – Foto: Aleksandar Gligić

Da li Malta ima i svoje negativne strane?

Malta ima svoje negativne strane. Meni najviše smeta saobraćaj, odsustvo pravila u istom i neverovatne gužve na putevima, što u velikoj meri produžava vremenski interval koji je potreban za put od tačke A do B. Čistoća ulica nije baš na zavidnom nivou. Takođe, kao zemlja koja trenutno doživljava svojevrsni ekonomski bum, kranovi i gradilišta su na svakom koraku.

Tvojim instagram profilom dominiraju fotografije Malte, da li imaš neko mesto u kom posebno uživaš kada je fotografija u pitanju, mesto koje ti najbolje pozira?

Moja aktivnost na instagramu predstavlja proces upoznavanja ostrva. Voleo bih o svom profilu da mislim kao o vizuelnom vodiču kroz Maltu. Primećujem da je vremenom moj objektiv sa pejzaža i eksterijera dobrodošao u enterijere. Čak taj proces postaje uzajaman, gde lokalci upoznaju mene i kao autora i kao čoveka.

Stara arhitektura i more su mi topmodeli! ☺

Čemu težiš u budućnosti?

Moj plan na kom uveliko radim je da Maltu, koja je vizuelno dostupna na mom IG profilu, učinim dostupnom i fizički. Naime, renoviram kuću iz 18.veka koja će biti dostupna bez nadoknade kreativnim instagramerima ili onima koji ne mogu da priušte takvo putovanje. Uskoro više informacija na mom insta profilu @ingmarov.