Naslovna Intervju Proputovala je 18 država, ali putovanja Srbijom su joj najdraža: „Priroda Srbije...

Proputovala je 18 država, ali putovanja Srbijom su joj najdraža: „Priroda Srbije je neverovatna, ali nedovoljno istražena“

Putovanja Srbijom
Foto: Dragica Djuran

Lepotu i značaj putovanja Srbijom spoznala je naša sagovornica Dragica Djuran. Dok mnogi ljubitelji putovanja žude da posete svetske metropole, ona pronalazi čar u malim i neotkrivenim mestima Srbije. Prema njenim rečima, Srbija je zemlja koja može mnogo toga da ponudi, a može da se poredi i sa nekim velikim evropskim metropolama.

Intervju: Dragica Djuran

Dragice, čime se trenutno baviš i da li je to ono čemu težiš u budućnosti, da li možemo da kažemo da su putovanja tvoj hobi?

Zdravo! Obožavam putovanja i fotografiju, što se da i primetiti ☺. Radim u građevinskoj firmi i mnogo volim svoj posao. Većina ljudi ne može da poveže ozbiljan posao i „šeširić damu“ (kako me zovu), ali ipak smatram da je za normalan život kod nas i dalje potreban siguran posao.

Putovanja su moj hobi i to je nešto što me ispunjava i u čemu uživam. Odmore i vikende koristim da upoznam nove kulture, druge države i da što bolje upoznam našu zemlju. Već skoro dve godine vodim travel blog www.mojsvetuboji.com na kojem opisujem i predstavljam mesta koja sam obišla.

Jasno nam je zašto „šeširić dama“, tvoje fotografije sve govore ☺. Koliko si različitih država posetila do sada? 

Do sada sam posetila 18 država i težim da se taj broj i poveća. Međutim, ono što mi je dosta interesantno u zadnje vreme to je obilazak i upoznavanje Srbije, tako da se češće odlučim za vikend po Srbiji, nego za neko dalje putovanje.

Putujući kroz druge zemlje, koja te je najviše podsećala na Srbiju? Putevima, prirodom, kulturom, ljudima…

U svakoj zemlji pronađem neku sličnost sa našom. Očarala me je priroda Rumunije, a i putevi su nam slični☺. U Holandiji me je oduševila ljubaznost i srdačnost.

Amsterdam – Foto: Dragica Djuran

Šta misliš, šta bi Srbija trebala da uradi da bi bila privlačnija strancima, gde treba da ulaže?

Priroda Srbije je neverovatna, ali nedovoljno istražena. Naši potencijali nisu dovoljno promovisani i tome treba posvetiti više pažnje. Ja svakodnevno dobijam poruke od stranih turista koji dolaze u Srbiju na par dana sa pitanjem šta da obiđu, a većina njih mi kasnije javi koliko su oduševljeni Beogradom, ljudima, Zemunom, Skadarlijom, Novim Sadom, planinom Tarom, itd…

Kada te stranac upita odakle si, kako opisuješ svoju zemlju?

Uglavnom napišem da smo divna mala zemlja sa srdačnim ljudima, predivnom prirodnom, neverovatnom istorijom i ukusnom hranom. Ja svakom strancu napišem i da će poželeti da se vrati ponovo jer će se sigurno zaljubiti u Srbiju.

Koju destinaciju u Srbiji izdvajaš kao nešto što domaći ali i strani turisti moraju da posete?

Ne znam da li mogu da izdvojim samo jedno mesto, ali ono što svako treba da vidi kada dolazi na više dana u Srbiju je kanjon Uvca.

Pročitajte i: Specijalni rezervat prirode Uvac: Kako stići i šta videti

Uvac - Foto: Dragica Djuran
Uvac – Foto: Dragica Djuran

Kako najčešće putuješ, u sopstvenoj režiji ili kontaktiraš turističke agencije? Koje su prednosti a koje mane u oba slučaja?

Po Srbiji najčešće putujem u sopstvenoj režiji jer na ovaj način sebi kreiram dan tačno onako kako meni odgovara. To je prednost kada imaš automobil. Ranije sam druge zemlje posećivala isključivo preko agencija, međutim u zavisnosti od cene i programa putovanja donesem odluku koja varijanta mi više odgovara.

Za sve one koji su nesigurni, ne vole sami da istražuju ili se ne snalaze, preporuka je da putuju preko agencije, jer ćete na taj način pratiti program putovanja i obilaziti sa vodičem sve najbitnije znamenitosti mesta/grada u koji putuju.

Međutim, za sve one koji žele da vide više, onda je preporuka putovanje u sopstvenoj režiji. Ili, ono što ja najčešće radim jeste da putujem sa agencijom, ali da pratim sopstveni program i plan putovanja!

Na početku smo pomenuli i tvoj travel blog, kako si se odlučila na to, šta te motivisalo da počneš da pišeš?

Što se tiče travel bloga, veoma često sam dobijala pitanja tipa: kako si stigla tamo, da li mora ovo, da li može ono, kakav je put, koje su cene, itd… kada sam shvatila koliko vremena posvetim takvoj komunikaciji i objašnjavanju, došla sam na ideju da pokrenem travel blog, jer uz putopise, dosta bitnih informacija, čitaoci mogu da pogledaju i fotografije koje su nastale na mestima koja opisujem. Generalno, volim da pišem kada imam vremena tako da sam spoijila “lepo i korisno”.

Da li su te već kontaktirali potencijalni sponzori nekog narednog putovanja? Da li jedan ovakav sajt može da bude osnovni izvor prihoda ili ipak samo hobi?

„Mojsvetuboji“ je za sada ipak samo moj hobi. Da bi se pretvorio u nešto ozbiljnije, smatram da bi trebalo mnogo više vremena i energije da posvetim svemu tome, kao i društvenim mrežama.

Najdraže su mi saradnje koje sam imala sa Turističkom ogranizacijom Srbije, jer mi je drago da se vidi i prepoznaje sve ono čemu težim i šta želim da prikažem.

Vražje Jezero – Foto: Dragica Djuran

Da li možeš da zamisliš svoj život bez putovanja? 

Na ovo mogu da odgovorim sa dva slova. Ne.

Pored Srbije, koja destinacija je na tvojoj listi želja izdvojena kao posebna i koju želiš da otkriješ u potpunosti?

Ceo svet je na mojoj listi želja, ali u skorije vreme bih volela da obiđem Izrael i Jordan, pa eto, neka ove dve destinacije dele prvo mesto na mojoj listi, za sada.