Naslovna Zanimljivosti 7 italijanskih momenata koje bi svaki putnik trebao da doživi

7 italijanskih momenata koje bi svaki putnik trebao da doživi

7 italijanskih momenata

Postoji razlog zašto se Italija svrstava među najposećenije destinacije u svetu. Zapravo, postoji mnogo razloga. Njegova izuzetna lepota, ležerni način života, zapanjujuća kombinacija drevnog i modernog – sve to doprinosi magiji.

Bez obzira da li skijate niz padine u Dolomitima ili se sunčate na obali Amalfija, evo 7 italijanskih momenata koje bi svaki putnik trebao da doživi.

1. Odgledajte predstavu u grčkom amfiteatru Taormina

Provedite nekoliko dana krstareći vulkanskim vinarijama na istočnoj strani ostrva, a zatim se uputite do Taormine. Omiljeno mesto za odmor Grete Garbo i Pabla Pikasa. Ovo je istorijski grad koji ima sjajan grčki amfiteatar iz 3. veka pre nove ere. Na uzvišenom brežuljku s pogledom na more i danas se koristi za klasične i rok koncerte.

Amfiteatar Taormina
2. Skijanje u Dolomitima

Zašto odabrati Dolomite za sledeće putovanje? To je jednostavno, na isto putovanje možete uklopiti avanturu i kulturu. Campitello di Fassa (broj stanovnika: 741) je simpatično evropsko skijalište s planinskim kućicama naslonjenim na obronke planine, sa povoljnim hotelima i što je najvažnije sa laganim pristupom skijaškom području Belvedere Col Rodella.

Dolomiti
3. Prošetajte vrtovima Boboli

Nastali još u 16. veku, vrtovi Boboli, sa složenim dizajnom, terasastim nivoima, bujnim avenijama čempresa, grotlom napunjenim statuama, fontanom Neptuna, su nešto što ne treba da propustite. Odvojite jedno popodne za lutanje po zelenim površinama, mada, za ovo egzotično mesto možete da odvojite i ceo dan za razgledanje.

Vrtovi Boboli
4. Šoping u Galeriji Vitorio Emanuele II

Galerija Vitorio Emanuele i čuveni brendovi poput Prade, Guči, Versaće, Luj Vitona… svi su oni ovde. Eterična dvorana sa staklenim plafonom antiteza je svakog luksuznog tržnog centra u kojem ste ikada kupovali. Visok arkadni krov omogućava da se uliva svetlost, gore su raskošni hotelski apartmani, a ogromni trijumfalni mramorni luk direktno je okrenut susednoj katedrali Duomo.

Pročitajte: Deset zanimljivosti koje niste znali o čuvenoj katedrali “Duomo di Milano”.

Na 47 metara visokoj staklenoj kupoli nalaze se mozaici koji predstavljaju Evropu, Afriku, Aziju i Ameriku. Ukoliko pažljivo pogledate, shvatićete da nije teško pogoditi koji mozaik pripada kom kontinentu.

7 italijanskih momenata
Galerija Vitorio Emanuele
5. Proslavite karneval u Veneciji

Karneval u Veneciji se organizuje jednom godišnje i traje oko 18 dana. Uprkos periodima potiskivanja u 18. i 19. veku, ikonična manifestacja u Veneciji, tokom koje na hiljade ogrnutih figura i sjajno oslikanih maski slobodno šetaju ulicama i dalje postoji. Ovogodišnja manifestacija počinje 8. februara i nudi pogled u zaista veseli duh grada uličnim nastupima. Koliko traje i kakav je program karnevala, možete da saznate na zvaničnom sajtu karnevala u Veneciji.

Karneval u Veneciji
6. Uživajte u jutarnjoj kafi na italijanskom jezeru

Pored predivnih gradova i sela, Italija može da se pohvali i bajkovitim jezerima. Jezero Komo, popularno je odmaralište još od vremena Rimskog carstva. Jezero Mađore, predstavlja neverovatan spoj alpske i mediteranske lepote. Dok jezero Garda, smešteno u podnožju Alpa, krase kuće stare četiri i više vekova. Koje god da izaberete, jutarnja kafa će biti posebna, jer će i vaša okolina biti nestvarno lepa.

7 italijanskih momenata
Jezero Komo
7. Otkrijte čari italijanskog sladoleda

Sladoled je u Italiji vrsta umetnosti. Italijani su majstori pravljenja ove poslastice. Prodaje se na mestima koja se zovu “gelateria (đelateria)”, što znači prodavnice sladoleda. Mnoge od njih imaju sopstvene specijalitete ili svoje omiljene ukuse u zavisnosti od regije u kojoj se pravi.

Iako smo ovde izdvojili samo 7 italijanskih momenata koje treba da doživite, istina je da Italija može da ponudi mnogo više.

7 italijanskih momenata