Naslovna Putopisi EGIPAT Hurgada: Saveti za bezbedno letovanje, iskustva i cene

EGIPAT Hurgada: Saveti za bezbedno letovanje, iskustva i cene

Egipat
Foto: Mogluni

Egipat je poznat po svojoj drevnoj civilizaciji i svetskim spomenicima. Poslednjih godina raste interesovanje za posetu ove zanimljive destinacije, posebno Hurgade. Od Egipta vas deli 3 sata i 10 minuta leta iz Beograda. Crveno more, šarenoliki korali bogati podvodnim svetom, peščane plaže, zanimljiva hrana i gostoljubivost domaćina su dar Egipta.

Niske cene aranžmana koje obuhvataju all inclusive uslugu su jedan od razloga zbog kog će naši turisti dati prednost Egiptu u odnosu na ostale zemlje poput Turske ili Grčke. Ono što treba da znate jeste da je standard u Egiptu niži od evropskog. Stoga, broj zvezdica nije na istom nivou kao u Evropi. Samo, nemojte misliti da su zbog toga hoteli prljaviji. Egipćani su čisti, izuzetno ljubazni i predusretljivi. No, njihova ljubaznost nekad može biti rezultat i dobrog bakšiša.

Kažu da je u Egiptu sve moguće sa dobrim bakšišom. I to je istina. Želite obezbeđeno mesto na bazenu svakog jutra? Dajte 5€ liku koji izdaje peškire, za 10 dana boravka. Želite flašu vode više u sobi svako jutro? Dajte 1-2€/$ sobaru. Isto važi i za ležaljke na plaži. Prihvataju i dolar i evro, ali je preporučljiviji dolar, jer je papirna novčanica opipljivija u odnosu na kovani novac. Preporučuje se da sitan novac uvek imate kod sebe, jer se napojnica očekuje za svaki vid usluge, od momaka koji vam nose prtljag, do onih koji vas služe na plaži. Davanje bakšiša znači bolju uslugu. A i čini mi se da se njihov turizam zasniva na bakšišu.

Pročitajte: Otkrivamo koje je najbolje godišnje doba da posetite Kipar

Nemojte da se iznenadite kada vidite muškarce u ulogama recepcionera, kuvara, konobara, čistača, sobara, prodavaca, zabavljača. Naravno da ima i žena, ali u mnogo manjoj meri.

Zašto baš Egipat?

Kao što mnogi već znaju, cilj mojih putovanja jeste da vidim što više za što manje para. Sa društvom sam radio računicu i došli smo do zaključka – Egipat nam je definitivno najisplativiji. S obzirom da su aranžmani na bazi all inclusive usluge – moći ćete da jedete i pijete koliko vam volja. Neće vam biti potreban ni dinar (osim za bakšiš) ako planirate da provedete ceo odmor u hotelu. Mada, sama usluga varira od hotela do hotela. Na recepciji prilikom prijavljivanja ćete dobiti papir na kom će pisati šta je uračunato u all inclusive, a šta se doplaćuje (poput spa tretmana, masaže…).

Da li je Egipat bezbedan?

Po sletanju u Hurgadu smo mogli da primetimo da se u Egiptu veoma vodi računa o bezbednosti, posebno stranih turista. Bezbroj kontrola na samom aerodromu, pretres bar po 2-3 puta. Prilikom ulaza u hotel, čuvari pregledaju autobus ili ih obilaze sa specijalno obučenim psima. Na hotelskoj plaži postoje čuvari koji reaguju čim neko pokuša da se približi granici plaže i mora koji pripada kompleksu hotela u kom odsedate.

Kada krenete na izlete, sa vama će ići naoružano obezbeđenje. Onog momenta kada uđete u naseljena mesta, primetićete policijske punktove, na svakih 30 minuta vožnje.

Pre nego što pristupite nekom lokalitetu, proći ćete kroz detaljnu proveru na ulasku, koja uključuje skener i detektor metala.

Iako niko ne može da vam garantuje apsolutnu bezbednost, u ovoj zemlji je bezbednost ipak na zavidnom nivou. Ali, gde ste vi to potpuno bezbedni…

Samostalno ili preko agencije?

Složio bih se sa mnogima da je putovanje preko turističke agencije najbolji izbor koji možete napraviti. Prilikom izbora agencije, posavetujte se sa onima koji su već išli u Egipat. O svom iskustvu i savet sa kojom agencijom ne putovati ću pisati u posebnom tekstu.

Cene

Cene aranžmana varijaju. Mi smo izabrali hotel Long Beach Resort, 11 noćenja i 12 dana (iako smo na kraju imali 10 noćenja), all inclusive usluga + avio karta sa svim taksama + viza za 550€.

Vizu plaćate 25€/$ na aerodromu, pre pasoške kontrole. Iako ćete čuti od agencija da se viza plaća u dolarima, postoji verovatnoća da ćete je platiti u evrima posebno ako predstavnik vaše agencije nije tamo da vas dočeka. Ponesite hemijsku olovku, trebaće vam. Dobićete papir koji treba da popunite i nakon toga odlazite do pulta za pasošku kontrolu, gde ga predajete zajedno sa pasošem.

Ukoliko želite, vizu možete izvaditi u Ambasadi Arapske Republike Egipat u Beogradu za 12€.

Savet: U slučaju da niste zadovoljni hotelskom sobom, uvek možete da date bakšiš od 20-30$/€ (za 4-5 ljudi) recepcioneru i da tražite zamenu sobe. Mi smo imali sreće sa prijavljivanjem posle ponoći u hotel. Recepcioner je bio mlad i neiskusan, pa smo za 20$ dobili dvosobni apartman sa pogledom na more.

Egipat
Pogled sa terase – Foto: Mogluni

Za kraj treba da znate:

S obzirom da sunce zalazi u 18.30h, spasioci na plaži i bazenu će svirati za izlazak iz vode u 18h. Noćno kupanje u hotelu Long Beach Resort nije moguće. I pošto su u ovom delu Hurgade veoma izraženi plima i oseka, moguće je da će more dobiti izgled bare u određenom delu dana.

Egipat
Ženski deo ekipe i zalazak sunca – Foto: Mogluni

Zakonom je kažnjivo iznositi školjke, pesak ili kamenje iz Egipta.

Ukoliko budete imali stomačnih problema zbog hrane, znajte da naš probiotik ne pomaže i da možete kupiti njihov u apoteci za 5€ (Antinal). Pije se po jedan nakon obroka ili dva ako je u pitanju teži oblik problema.

Nema potrebe da nosite peškire za plažu, jer ćete na recepciji hotela prilikom prijavljivanja dobiti kartice sa kojima zadužujete peškire.

Što se tiče interneta, kada sletite na aerodrom možete kupiti Vodafone internet karticu, poštoWiFi imate samo u Internet kafeu.

Voda je bakteriološki i hemijski ispravna, ali nije za piće. Nema potrebe da kupujete vodu za vreme boravka u hotelu. Moći ćete da je pijete u restoranima, kafićima, barovima na plaži i bazenu.

Dolare i evre možete menjati u menjačnicama, bankama ili na bankomatima u hotelu. Zvanična valuta je egipatska funta.

Taksisti su narandžasto plave boje i često ih možete naći ispred hotela. U taksi ne ulazite a da se prethodno ne dogovorite za cenu.

Poslednjeg dana boravka je odjavljivanje u 12h. I nakon odjavljivanja, sve možete koristiti u hotelu do polaska na aerodrom. Ukoliko vam je let zakazan za kasno uveče, dan ranije možete produžiti boravak na recepciji uz novčanu naknadu, pod uslovom da hotel nije prebukiran.

Uskoro tekst o izletima!

Nadam se da ste ovaj tekst našli korisnim i da vas je inspirisao da putujete!

Do naredne destinacije!

Izvor: Mogluni