Naslovna Istraži Ukraden vam je pasoš ili ste ga izgubili u inostranstvu? Evo šta...

Ukraden vam je pasoš ili ste ga izgubili u inostranstvu? Evo šta sve morate da uradite

Ukraden pasoš

Krađa ili gubitak pasoša dok ste u inostranstvu je neprijatnost koja može prilično da vam zakomplikuje odmor. Bez validnog dokumenta nije moguće nastaviti putovanje, niti se vratiti u Srbiju.

Ukraden pasoš prijavite policiji

Bez validnog dokumenta nije moguće vratiti se u Srbiju. O krađi ili nestanku dokumenta morate obavestiti policiju zemlje u kojoj se nalazite. Od njih je potrebno da zatražite izdavanje potvrde da je prijavljen gubitak, odnosno krađa.

Pre puta obavezno fotokopirajte pasoš

U nekim od zemalja EU, policijski organi neće izdati potvrdu ukoliko ne znate broj pasoša, lične karte ili vozačke dozvole. Zato je poželjno da kod sebe imate fotokopiju dokumenta, ili znate broj isprave čija krađa se prijavljuje.

Pročitajte: Trikovi kako da napravite savršene fotografije sa putovanja

Postoji mogućnost i novčane kazne

Ukoliko prelazite unutrašnju granicu Šengenskog područja i ulazite na teritoriju bilo koje zemlje potpisnice bez putne isprave, spremite novac. Ovim postupkom pravite prekršaj za koji je zaprećena novčana kazna u iznosu od 200 do 1.200 evra.

Dokument sa kojim se možete vratiti u Srbiju

Nakon dobijanja potvrde iz policije o prijavi da vam je ukraden pasoš, neophodno je da se obratite najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije. Tamo je potrebno da vam izdaju putni list, sa kojim se možete vratiti u Srbiju.

Ali, da biste dobili putni list, potrebna vam je još neka dokumentacija:

– uverenje o državljanstvu (može neko faksom da vam pošalje)
– dokaz identiteta: dokument sa fotografijom, lična karta, vozačka dozvola
– tri fotografije, slikane u odgovarajućem formatu

Sa putnim listom ne možete ići u druge zemlje, jer ovaj dokument važi isključivo za povratak u Srbiju.

Šta ako nema naše ambasade

Ako se nalazite u zemlji u kojoj nema naše ambasade, prvo se javite policiji, a potom pozovite predstavništvo koje vam je najbliže. Oni su dužni da u najkraćem roku, obave proveru podataka i dostave vam putni list.