Naslovna Istraži Otkrivamo koje je najbolje godišnje doba da posetite Kipar

Otkrivamo koje je najbolje godišnje doba da posetite Kipar

Posetite Kipar

Uz blage zime i vruća leta, nikada nije loše vreme da posetite Kipar. U ovom tekstu smo otkrili neke od sezonskih karakteristika ostrva.

Ostrvo Kipar, smešteno je u istočnom Mediteranu. Ima blage zime i vruća leta, što ovu zemlju čini idealnom destinacijom za godišnji odmor. Nikada nije loše vreme za posetu i kad god odete naići ćete na prelepe peščane plaže, bogato istorijsko i kulturno nasleđe, kao i na sjajnu hranu.

Posetite Kipar u proleće

Početkom proleća možda ćete doživeti tuš ili dva na Kipru, ali uglavnom ćete se kupati u toplom sjaju mediteranskog sunca. Dnevne temperature variraju od blagih 15° C do savršenih 28 ° C u aprilu.

Savet: Turistička sezona tek treba da počne, tako da možete iskoristiti mir na plaži i uživati u blagoj klimi. Relativno hladnije temperature idealne su za učestvovanje u avanturističkim aktivnostima, od vožnje kajakom do snorklinga.

Aja Napa - Kipar
Aja Napa – Kipar

Proleće je najbolje vreme da doživite prirodu Kipra, jer pejzaž u punom cvatu. Divlje ljubičaste orhideje se polako pojavljuju početkom aprila, a robusni pejzaž obojen je u svakoj zelenoj nijansi. Prorodu možete da doživite i u jednom od nacionalnih parkova na ostrvu. Nacionalni park Akamas na zapadnoj obali Kipra je zaštićeno područje prirode i pruža pogled na slikoviti zaliv „Chrisochou“.

Proleće takođe obeležava i najveći događaj u grčkom pravoslavnom kalendaru. Prijatelji, porodice i turisti slave Uskrs, koji se održava prve nedelje posle punog meseca. Kako se bliži uskršnji vikend, Kipar postaje košnica svečanosti i proslava. Na Veliki petak svako selo organizuje epitafsku povorku sa svojim, jedinstvenim tradicijama. U ponoć, u subotu, organizuje se ogromna zabava i porodice se vraćaju kući na gozbu kako bi obeležili kraj 40 dana posta.

Posetite Kipar u leto

Meces maj na Kipru označava početak sezone i turisti počinju masovno da dolaze. Tokom leta temperature se podižu naglo i do vrtoglavih 40° C. Noćni klubovi, barovi i restorani postaju prepuni i domaćih i stranih turista koji uživaju u sjajnom vremenu i zabavi.

Kipar je leti domaćin nekoliko festivala piva i vina, uključujući Festival vina u Limasolu i Festival piva Paphos.

Pročitajte: Aurora – Magična lepota polarne svetlosti

Savet: Jul i avgust su najbolje doba godine za ronjenje i snorkling, jer je more poput tople kupke, temperature dosežu i do 33° C.

Topla voda privlači ogroman niz podvodnih vrsta, od zelenih kornjača do plavih pegavih manta. Osim što ćete uočiti morska bića, možete zaroniti i videt neke impresivne brodolome. Najpoznatija je Zenobia, trajekt koji je potonuo na njenom rodnom putovanju 1980. godine i svrstan je u jedno od najboljih svetskih rekreacijskih ronilačkih odredišta.

Ako ne možete da podnesete vrućinu, uputite se u planine Troodos, dom planine Olimp. Prekriven ogromnim šumama, ovo je jedno od retkih mesta gde možete da pobegnete odd toplote sunca. Istražite skrivene manastire i čudnovata sela poput Kakpetrije, sa njenim kamenom popločanim centralnim trgom i srednjovekovnom četvrti.

Posetite Kipar u jesen

Septemar je mesec kada se lokalna deca vraćaju u školu, a turisti kući, pa je ovo najbolje vreme za posetu ako tražite malo mira. Temperature su i dalje tople i prijatne, a malo je šansi za kišu.

Posetite Kipar
Foto: Pixabay

Septembar je takođe mesec kada se kornjače izležu iz svojih jaja i prave svoje prve korake u more. Uputite se u zaliv Lara i posmatrajte ovo čarobno iskustvo.

1. oktobra obeležava se dan kada je Kipar stekao nezavisnost od Britanaca. Ovo je državni praznik i ostrvo slavi vojskama, festivalima i povorkama.

Kako se bliži kraj oktobra, temperatura polako počinje da pada, ali ne previše, a moguće su i prve kiše. Pejzaž postaje pomlađen i priroda uživa u piću dobrodošlice. Hoteli polako počinju pripremu za zimsku sezonu, tako da je ovo sjajno vreme i da uživamo u značajnim popustima.

Posetite Kipar u zimu

U novembru i decembru, temperature retko padaju na jednoscifrene brojeve, a najviše temperature mogu dostići i prijatnih 18 stepeni.

Zimske oluje uzrokuju da se more drastično pobuni, što pruža idealne vodene uslove za ljubitelje vodenih sportova. Ovo je takođe dobar trenutak za planinarenje, jer pejzaž više nije toliko suv i hrskav, a pratiće vas dragi topli vetrić.

Posetite Kipar
Foto: Pixabay

Od kraja novembra ostrvo krase vesela božićna drvca, a ulični prodavači izlaze prodaju suvenire, zajedno sa slatkim poslasticama natopljenim sirupom i mesom s roštilja.

6. januara obeležava se još jedan važan datum u pravoslavnom hrišćanskom kalendaru: festival Bogojavljenja.

Kao što možete da zaključite, idealno vreme da posetite Kipar ne postoji. Posetite ga u sva četiri godišnja doba i ponudiće vam različite mogućnosti za odmor, zabavu i uživanje.