Naslovna Putopisi Letovanje na ostrvu Evia: „Mir, čisto more, šljunkovita plaža, jeftin aranžman“

Letovanje na ostrvu Evia: „Mir, čisto more, šljunkovita plaža, jeftin aranžman“

Letovanje na ostrvu Evia
Letovanje na ostrvu Evia - Photo: Pixabay

Leto 2018. Dugo sam vagao da li da letujem na nekom grčkom ostrvu. Bio sam uveren da će boravak na bilo kojem ostrvu u jeku letnje sezone iziskivati preduboko zavlačenje ruke u džep. Već pomalo razočaran, otišao sam u turističku agenciju, čisto da proverim kakve su ponude. Gospođa u agenciji mi je ponudila ostrvo Evia, mesto Pefki, kao savršenu kombinaciju mojih želja. Mir, čisto more, šljunkovita plaža, jeftin aranžman.

Piše: Mogluni

Evia spada među najjeftinija letovališta u Grčkoj. Cene smeštaja su veoma pristupačne, isto tako i hrana. Pored niskih cena, savršeno čist vazduh, miris mora, široke plaže bez gužve i prijatne noći, sve više privlače naše ljude. Letovanje na ostrvu Evia

Pefki ili na našem jeziku “bor”

Pefki je smešten na severnoj obali ostrva Evia (Eubeja). Okružen je četinarima koji pružaju svež vazduh i veoma prijatne noći, čak i leti. Veoma je malo i ušuškano mesto, koje se laganim hodom može obići za pola sata. Plaža je duga 4 km, šljunkovita i na njoj skoro nikad nema gužve. More je čisto i mirno. Okruženost zelenilom i čist planinski vazduh, prijaće svim zaljubljenicima u prirodu.

U sklopu turističkog aranžmana imate dve mogućnosti prevoza – sopstveni i autobuski. Ukoliko se odlučite za autobuski prevoz, naići ćete na određena ograničenja u smislu da nećete moći posetiti okolne plaže, koje su zaista prelepe. Autobus retko saobraća i iz mesta Pefki postoji samo jedan lokalni. Red vožnje možete naći kod hotela Galini, ispred kog i staje autobusCena autobuske karte je od 1-3.

Pefki nema noćne klubove i diskoteke. Mada se u okviru hotela Galini nekad organizuju žurke (žurka u belom, žurka u crvenom) od strane predstavnika naših turističkih agencija.

Plaže na ostrvu Evia – Letovanje na ostrvu Evia

Gradska plaža Pefkija je prostrana i na njoj skoro nikad nema gužve. Dve ležaljke i suncobranse mogu iznajmiti uz naručeno piće po ceni od 2,5-5Međutim, možete postaviti svoj suncobran i peškir na delovima plaže koji nisu zakupljeni od strane kafića i hotela.

Ukoliko ste se odlučili za sopstveni prevoz, pored plaže u Pefkiju možete posetiti i ostale o kojima više pročitajte ovde.

Hrana i piće

U Pefkiju ima bezbroj restorana čije su ponude prilagođene ljudima sa naših prostora. Meni je napisan na srpskom jeziku, stoga ne morate da se opterećujete ježičkom barijerom. Ribu možete pojesti za 10, veliku porodičnu pizzu za 8-12, giros za 2,5, musaku za 7€.  Riba je uvek sveže pripremljena, jer svakog jutra na pristaništu uplovljavaju ribarski brodovi sa ulovom.

Letovanje na ostrvu Evia
Ručak na grčki način – Photo: Mogluni

Restoran Kapetanios važi za najbolji kad su u pitanju riblji specijaliteti.

Provereno – tamo gde vidite da sedi najviše ljudi, znajte da je na dobrom glasu!

Treba da znate da se većina taverni otvara tek u kasnijim popodnevnim satima.

U Pefkiju imate samo 3 marketa koji su pristojno opremljeni. Jedan se nalazi kod hotela Galini, drugi preko puta pristaništa na samom ćošku (najjeftiniji), a treći na 50tak metara u nastavku (važi za najskuplji). Na desetak kilometara od Pefkija se nalazi market Lidl do kog možete otići i gradskim prevozom. Međutim, možete iskoristiti i jednu od fakultativa, u sklopu koje se imate i odlazak u Lidl.

Zaključak

Moj lični utisak jeste da je ostrvo Evia idealna destinacija za miran odmor gde se može osetiti grčki duh i opuštena atmosfera. Pefki je izbor i mnogih porodica sa decom, starijih i mladih bračnih parova, posebno onih koji su željni relaksacije za male pare. Boravak na ostrvu me nije razočarao. Šta više, vratio sam se prezadovoljan! Čak mi je bilo krivo što nisam spojio 2 aranžmana i ostao 20 dana. Ko jednom ode na ostrvo Evia, uveren sam da će poželeti da se ponovo vrati!

O ostalim mestima koje možete da posetite tokom letovanja u Pefkiju pročitajte u tekstu Izleti sa ostrva Evia – saveti i cene.

Nadam se da ste ovaj tekst našli korisnim i da vas je inspirisao da putujete!

Do naredne destinacije!

Mogluni