Naslovna Zanimljivosti Aerodrom sa najvećim zatvorenim vodopadom na svetu

Aerodrom sa najvećim zatvorenim vodopadom na svetu

Aerodrom sa vodopadom
Aerodrom sa vodopadom
Nakon četiri godine izgradnje u Singapuru je otvoren „Jewel Changi“ aerodrom koji se prostire na 135.700 kvadratnih metara. Eksterijer aerodroma izgrađen je od čelika i stakla, a u sebi ima baštu u kojoj je najveći zatvoreni vodopad na svetu visok 40 metara.

Kompleks je napravljen kako bi povezao tri od četiri terminala. Ima 10 spratova, pet ispod i pet iznad zemlje. Projektovao ga je arhitekta Moshe Safdie, a njegova izgradnja koštala je 1,25 milijardi američkih dolara.
Aerodrom ima 280 prodavnica i restorana, a ispunjen je zelenilom. Za razliku od drugih aerodroma gde u određene delove pristup imaju samo putnici, ovaj aerodrom mogu da obiđu svi.

U njemu se nalazi i hotel Yotelair Singapore Shangai Airport sa 130 kabina. Sadrži i Changai Lounge koji je diznajniran da upotpuni novi intermodalni transfer koji poboljašava povezanost između vazduha i vode, za putnike kruzera.

Oni koji su „zaglavili“ na aerodromu mogu pogledati film u jednom od 11 bioskopa.

Kroz aerodrom prolazi nadzemni metro koji spaja terminale i prolazi pored vodopada. Na najvišem spratu je Canopy Park koji ima nekoliko restorana napravljenih u stilu prirode i parka.

Changai aerodrom je sedmi po međunarodnom prometu na svetu sa 65,6 miliona putnika u 2018. godini. Spaja 400 svetskih gradova i na njemu pruža usluge više od 100 aviokompanija, a svakih 80 sekundi s njega poleće avion.

U planu je izgradnja petog terminala veličine kao sva četiri zajedno, a njegovo otvaranje se očekuje 2030. godine.

Tekst: Klix.ba