Naslovna Istraži Meteori: Manastirski kompleks na svetim stenama

Meteori: Manastirski kompleks na svetim stenama

Meteori - Grčka
Meteori - Grčka

Meteori su neverovatne kamene kule manastira ili „viseće stene“ koje su nastale povlačenjem mora pre 30 miliona godina. Manastirski kompleks Meteora najveći je i najznačajniji u Grčkoj, odmah posle Svete Gore.

Ovaj veličanstveni pejzaž se nalazi u pitomoj ravnici, u podnožju planinskog lanca Pindos. U blizini Meteora su naselja Kalambaka i Klastraki koja su im i najbliža i gde turisti obično odsedaju.

Do Meteora se iz pravca Soluna, stiže vrlo lako. Idete preko Larise i Trikale, prema Kalambaki, a udaljenost Meteora od Soluna je oko 230 kilometara.

Manastiri na svetim stenama – Meteori

Meteori su kompleks manastira smeštenih na prirodnim strmoglavim stenama. Danas su najveća turistička atrakcija kopnene Grčke. Izgledaju maltene isto kao i pre nekoliko stotina godina. Jedina razlika, osim asfalta i stepenica, su horde turista koji ih svakodnevno posećuju. Meteori su na spisku kuturne baštine UNESKO.

Pročitajte: Notr Dam: 5 manje poznatih činjenica o katedrali

Nekada je kompleks brojao 26 manastira, ali se od 19. veka njihov broj smanjuje. Danas je ostalo svega 6, dva ženska i četiri muška manastira.

Meteori - Manastirski kompleks
Meteori – Manastirski kompleks
1. Manastir Veliki Meteor ili Manastir Preobraženja

Manastir Preobraženja je najpoznatiji na Meteorama. To je muški manastir, koji se nalazi na najvišoj steni, na 625 metara nadmorske visine. Osnovao ga je 1382. Athanasios Meteorit, jedan od najčuvenijih pravoslavnih monaha u to doba. Kada je srpski kralj Simeon Uroš celokupno svoje bogatstvo poklonio manastiru i tamo se zamonašio, Veliki Meteor je postao najmoćniji od svih manastira. Danas se u njemu nalaze neke od najlepših fresaka u Grčkoj.

Monasi su se nekada spuštali i dizali u mrežama do manastira, dok se danas do manastira dolazi preko 200 stepenika koji su napravljeni 1923 godine. Za posetioce je otvoren svakog dana od 9h do 17h, osim utorkom.

2. Manastir Svete Trojice

Na jednoj posebno lepoj gigantskoj steni jedinstvenog oblika, promalja se manastir Svete Trojice. On se nalazi na visini od 535 metara. Osnovao ga je u 15. veku monah Dometius. Po zidovima su freske iz 18. veka, koje su oslikala braća Antonios i Nikolaos. Da bi se stiglo do manastira, treba preći 140 stepenika uklesanih u steni.

Leti je otvoren svakog dana od 9h do 17h, osim četvrtkom, dok je zimi otvoren od 10h do 18h, osim srede i četvrtka.

3. Manastir Svetog Stefana

Manastir Svetoga Stefana je ženski manastir u kome živi 30 monahinja. Ujedno je i najpristupačniji manastir, sa prelepim panoramskim pogledom na prirodu  stene oko sebe. Manastir ima dve crkve: crkvu posvećenu Sv. Stefanu i srkvu posvećenu Sv. Haralampiju. U crkvi Sv. Haralampija se čuvaju mošti. Sv. Haralampija, odnosno njegova glava.

Radno vreme: Od 9h do 13h, i od 15:30 do 18h (vreme je podložno promenama). Zatvoren je ponedeljkom.

4. Manastir Rusanu

Drugi manastir u kome žive monahinje, ženski manastir, je Rusanu. Do vrha vode stepenice isklesane sa bočne strane stene, a nakon toga se prelazi most do stene na kojoj se nalazi manastir. Ne postoje precizni podaci kako je manastir dobio naziv. Veruje se da se njegov osnivač zvao Rusanos, pa je po njemu i dobio ime.

5. Manastir Varlaam

Manastir Varlaam je osnovan 1517 godine od strane braće Teofanis i Nektarija. Ime je dobio po asketu Varlaam koji ga je prvi nastanio u 14 veku. On je napravio tri crkve, sobu za sebe i vodeni tanker. Glavni hram je vrlo živopisan, oslikan freskama poznatog ikonopisca Frangosa Katelanosa iz 1548 godine. Tu se nalazi kapela Tri Jerarha, stara trpezarija koja je danas muzej, bolnica i kuhunjsko ognjište.

6. Manastir Svetog Nikole Anapausasa

Ovaj atraktivni manastir potiče iz 14 veka i nalazi se na kamenoj litici. Podigao ga je Dionisius, mitropolit iz Larise. Katholikon je freskama oslikao poznati ikonopisac sa Krita, Theophanis Bathas-Strelitzas. Najlepša freska u manastiru je iz 1527, koja oslikava Adama kako u raju životinjama daje imena. S obzirom da se manastir nalazi na uskoj steni, morao je da si širi u visinu na tri sprata.

Manastir je leti otvoren od 9h do 15.30h. Petkom je zatvoren. Zimi radi skraćeno ali se često dešava i da uopšte ne radi.