Naslovna Istraži Trikovi kako da napravite savršene fotografije sa putovanja

Trikovi kako da napravite savršene fotografije sa putovanja

fotografije sa putovanja
fotografije sa putovanja

Fotografije sa putovanja koje ostavljaju bez teksta, nisu samo rezultat moderne tehnologije ili atraktivnih modela. Da bi one bile savršene, potrebno je i malo lukavosti.

Plavo nebo, palme, more, hotelski bazeni, planine ili portreti, primenite ove trikove i napravićete fotografije kojima će se svi diviti.

1. Probudite se rano – Fotografije sa putovanja

Popularne turističke destinacije i njihove znamenitosti su ugavnom uvek okružene velikim brojem turista. Rano ustajanje će vas spasiti gužve i izbeći ćete prenatrpanu fotografiju, na kojoj se vidi sve osim onoga što ste želeli da uslikate. Ako obratite pažnju na popularne travel blogere na instagramu, videćete da na njihovim fotografijama u pozadini nema turista. Razlog tome je fotografisanje u cik zore.

2. Ne koristite Instagram za fotografisanje – Fotografije sa putovanja
Instagram aplikacija nudi različite filtere za ulepšavanje fotografija, ali sama po sebi nema puno opcija za slikanje. Sama kamera ugrađena u telefon ima različite opcije koje će poboljšati kvalitet slike. Savet: Ukoliko fotografišete telefonom, nemojte direktno kroz aplikaciju instagram, već fabričkom kamerom na telefonu!
3. Pravilo trećine – Fotografije sa putovan

Zamislite da je slika podeljena na devet jednakih delova. Podelite sliku sa po tri kvadratića, horizontalno i vertikalno i primenili ste pravilo trećine. U krugovima iskusnih fotografa poznato je, da ako postavite subjekat, odnosno tačku fokusa, na jednoj od linija koje razdvajaju te trećine, uspećete da postignete dinamiku fotografije. Poželjno je da objekte smestite u gornju trećinu i levu trećinu fotografije. Nije preporučljivo da objekte smeštate u sredinu, na dno ili sam vrh fotografije.

Pročitajte: Gold gondola Zlatibor: Najduža panoramska gondola na svetu 

4. Detalji su važni!
Na putovanju slikate važne znamenitosti i prirodu, ali ako želite i odlične fotografije koje će vam sačuvati uspomene, fotografišite detalje. To ne znači da uslikate svaku sitnicu koju uočite, ali, ako ste recimo na lokalnoj pijaci, uslikajte karakterističnu hranu ili voće za to mesto. Ili, pronađite barove ili neobična mesta koja posećuju lokalci i fotografišite karateristične detalje. Nakon putovanja, biće vam posebno drago, što ste zabeležili takve trenutke.
5. Nađite najbolji ugao

Ugao kao i tačka sa koje posmatramo ono što fotografišemo ima ogroman uticaj na kompoziciju fotografije. Znate one fotografije na kojima je panorama nekog grada, pa vidite krovove zgrada ili kuća, nekako su zanimljvijije, zar ne? Pronađite neko uzvišenje, ptičju perspektivu ili se popnite na neki vidikovac, omogućiće vam neverovatne kadrove. Ili, iskoristite popularnu žablju perspektivu, koja se koristi za isticanje superiornosti ili usamljenosti osobe koju slikamo.

6. Svetlo – Glavni začin dobre fotografije sa putovanja

Ono što je zapravo možda i najvažnije kod fotografije jeste svetlo. Najbolje prirodno svetlo za fotografisanje je jutro ili predveče kada su sunčevi zraci nešto blaži nego preko dana. Sredinom dana oštro svetlo može štetiti fotografiji zbog senki koje pravi.

Ukoliko ste vi u ulozi fotografa, uvek okrenite leđa Suncu. Tada se neće pojaviti blještavo svetlo i loš fokus na fotografiji. Ukoliko pozirate, to pravilo važi za onog ko vas fotografiše.

Koji su vaši trikovi za savršene fotografije sa putovanja? Pišite nam u komentaru.