Naslovna Istraži Toskana: Spoj bajkovitih sela i gradova, poznatih vina i hrane

Toskana: Spoj bajkovitih sela i gradova, poznatih vina i hrane

Toskana
Toskana

Toskana se smatra najlepšom regijom Apeninskog poluostrva. Zbog svojih 120 zaštićenih zona bajkovite prirode, predivnih varošica, sela i gradova, svetski poznatih vina i kuhinje, to je deo Italije koji prosto morate posetiti.

U davnoj prošlosti, Toskana je bila prekrivena Tirenskim morem. Kada se ono povuklo, dobijen je jedan od najplodnijih regiona Italije poznat po brdima prekrivenim mirisnim čempresima i vinogradima.

Tvrdi se da naziv „Toskana“ potiče od imena naroda Etruraca (Toskana = Truskija), koji su to područje naselili još u antičko vreme.

U okviru Toskane razlikuje se nekoliko prirodnih celina

Severni i istočni deo Toskane obuhvata 25% površine pokrajine i čine ga severni i središnji Apenini. U južnom i središnjem delu nalazi se prostrano pobrđe, koje obuhvata 66% pokrajine, poznato po vinogradarstvu i voćarstvu. I najmanja celina, koja obuhvata 8% pokrajine, ali ni najmanje beznačajna, je ravničarska, koja obuhvata dolinu reke Arno.

Pročitajte: Istanbul: Jedini grad na svetu koji se pruža na dva kontinenta

Klima u Toskani

Klima u većem delu Toskane je sredozemna. Ali, u planinskim krajevima je malo oštrija i ima prave planinske crte. Italija je poznata po svojim zaista toplim letima. Međutim, proleće, kada vreme još uvek nije previše toplo, smatra se idealnim za obilaske.

Toskana i njeni posetioci

Posetioci Toskane dolaze iz mnogo razloga. Mnogi dolaze u potrazi za likovnom umetnošću. Mnogi žele samo da uživaju i istražuju izvanredne krajolike. Gurmani i ljubitelji vina dolaze u Toskanu da uživaju u jednostavnoj, ali divnoj kuhinji i vinu. Studenti dolaze da uče italijanski jezik i kulturu.

Ima mnogo toga da se vidi i uradi u Toskani, teško je odrediti gde početi. Ali, naša preporuka je da bi većina trebala da počne sa Firencom, glavnim gradom Toskane. Zatim se uputiti ka Sijeni i Pizi. Ali, nikako ne propustiti i: Bolonju, San Điminjano, Luku, Livorno, Prato, jer su zapanjujući.

Što više upoznate region Toskane, ona je sve privlačnija!