Naslovna Istraži Istanbul: Jedinstveni grad koji se pruža na dva kontinenta

Istanbul: Jedinstveni grad koji se pruža na dva kontinenta

Istanbul
Istanbul

Istanbul je uzbudljiv grad prepun znamenitosti i turističkih atrakcija. Grad koji nikada ne spava, i uvek nudi nešto novo, grad koji odiše mistikom. Nekada prestonica tri velika carstva, Rimskog, Vizantijskog i Osmanskog, a danas najveći grad u Turskoj i njen kulturni i privredni centar.

Kada jednom zakoračite ulicama Istanbula, osetite duh grada koji živi preko 1.000 godina. Iako je Ankara glavni grad Turske, Istanbul je najmnogoljudniji. Ima više od 14 miliona stanovnika, a svakodnevno grad poseti više od 100.000 turista iz celog sveta.

Istanbul – Grad na dva kontinenta

Na svetu postoji samo nekoliko gradova koji se prostiru na dva kontinenta. Najveći i najpoznatiji je naravno Istanbul. Smešten je na severo-zapadu Turske, dok je njegov zapadni deo u Evropi, a istočni u Aziji.

Pročitajte: Toskana: Spoj bajkovitih sela i gradova, poznatih vina i hrane

Grad na dva dela deli prirodna luka Zlatni rog, nekadašnji odbrambeni bedem antičkog Vizantiona. Preko Zlatnog roga se protežu četiri mosta. Najznačajniji je most Galata.

Ima površinu od 5.712 km2 i u svoj atar uključuje grupu ostrva Mramornog mora poznatu kao Prinčevska ostrva.

Istanbulske znamenitosti 

Istanbulske znamenitosti je teško nabrojati a da se ne napravi neki propust. Pokušaćemo da nabrojime samo ključne: Plava Džamija, Galata Kula, Bospor, Teodozijeve zidine, Aja Sofija, Palata Topkapi, Palata Dolmabahce, Džamija Sulejmaija, Džamija Čamliđa, Nova Džamija, Hipodrom, Cisterna, Devičanska kula… Za svaku od njh ćemo detaljnije pisati u nekim narednim tekstovima.