Naslovna Istraži Gold gondola Zlatibor: Najduža panoramska gondola na svetu 

Gold gondola Zlatibor: Najduža panoramska gondola na svetu 

Gold gondola Zlatibor
Gold gondola Zlatibor

Gold gondola Zlatibor, kao najduža panoramska gondola na svetu, predstavlja novu turističku atrakciju.

Devet kilometara najmodernije vazdušne trase zlatiborske gondole povezaće centar Zlatibora sa ski centrom Tornik, preko Ribničkog jezera na kojem će se nalaziti međustanica. Gondola trenutno ima kapacitet 600 putnika po satu u 55 zasebnih kabina sa po 10 mesta. Maksimalan kapacitet gondole je 90 kabina i 1000 putnika/h. Vožnja Gondolom pružiće  impresivnih 25 minuta sa neverovatnim pogledom na živopisne pejzaže Zlatibora.

Najduža gondola na svetu

Svetski rekord u dužini trase pripada Gold gondoli Zlatibor (9 km). Pre zlatiborske gondole najduža svetska gondola bila je TianmenShan Cable Car gondola (7,4 km). Ona se nalazi u sklopu Nacionalnog parka Zhangjiasie u Kini. Tamo je snimljen kultni film Avatar nagrađen oskarom reditelja Džejmsa Kamerona.

Pročitajte: Karneval u Rio de Ženeiru: Spoj zabave, plesa i pozitivne energije

Srce gondole nalaziće se na međustanici kod Ribničkog jezera, gde je planiran razvoj projekta Novi Zlatibor (turizam visoke kategorije, na preko 200 ha zemljišta). Završna stanica gondole će biti na samom vrhu Tornik, na visini od 1496 m.

Očekivanja su da se investicija u gondolu od 13 miliona evra vrati kroz deset godina kada se očekuje da Zlatibor postane najposećenija turistička destinacija u Srbiji i regionu sa 10 miliona noćenja godišnje i oko milion posetilaca.

U saradnji sa renomiranim francuskim proizvođačem Kompanijom Pomagalski kompletna instalacija urađena je u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine. Poštovanje svetskih ekoloških standarda pri gradnji gondole u skladu je sa naporima Opštine Čajetina da postane prva ekološka opština u Srbiji.

Danas je gotovo nezamisliv pravi ugođaj planinskog boravka svakog iole zahtevnijeg turiste bez panoramske gondole, kojom se plovi pod oblacima i krstari iznad najlepših i najuređenijih mesta sa ski stazama i zimskim rekreativnim i sportskim sadržajima.

Gold gondola Zlatibor ponudiće skijašima, izletnicima, avanturistima, ekskurzijama i svim zainteresovanima nezaboravan pogled na Zlatibor.

Izvor: goldgondolazlatibor.rs