Naslovna Istraži Manastir Žiča je jedna od najznačajnijih srpskih svetinja

Manastir Žiča je jedna od najznačajnijih srpskih svetinja

Manastir Žiča
Manastir Žiča

Manastir Žiča predstavlja simbol osnivanja Srpske države i nacionalnog identiteta. To je hram Voznesenja Hristovog, nalazi se u podnožju planine Velikog sela kod Kraljeva. Star je gotovo osam vekova. Prepoznatljiv je po zagasito crvenoj fasadi, ali i neobično lepoj prirodi koja ga okružuje.

Pročitajte: Specijalni rezervat prirode Uvac: Kako stići i šta videti

Mastir Žiča pripada Eparhiji žičkoj Srpske pravoslavne crkve. Ovo zdanje imalo je ogroman značaj tokom vladavine srpskih srednjevekovnih vladara. Tu je krunisan i prvi srpski kralj, Stefan Nemanjić, kroz istoriju poznat i kao Stefan Prvovenčani. Kasnije tokom vremena nekoliko srpskih kraljeva je ovde krunisano. Postojalo je i nepisano pravilo da ukoliko kralj nije krunisan u Žiči nije smatran pravim kraljem.

Kada je izgradjen manastir Žiča?

Tačna godina početka gradnje manastira nije poznata. Ali, na osnovu spisa Domentijana i Teodisija došlo se do zaključka da je Žiča građena u periodu od 1206. do 1217. godine. Izgradio ju je Stefan Prvovenčani, uz pomoć svog brata Save Nemanjića ( Svetog Save ).

Da li znate da postoji razlog zašto je manastir Žiča crvene boje?

Istoričari smatraju da je to bila upravo ideja Svetog Save koji je na Svetoj Gori video hramove kao što su Lavra i Vatoped koji su bili crveni. Tamo se i upoznao sa verovanjem da crkva počiva na krvi mučenika i da je to simbolično oživotvoreno u boji crkava i nakon toga je zahtevao da i Žiča bude obojena na isti način.

Više o manastiru možete pročitati na zvaničnom portalu: zica.org.rs