Naslovna Istraži Postoji li razlika između wellness i spa centra?

Postoji li razlika između wellness i spa centra?

Wellness i SPA
Wellness i SPA

Wellness i SPA centri iz godine u godinu postaju sve popularniji. Iako retko mogu da idu jedan bez drugog i čini se da je to jedno te isto, u samom značenju reči postoje odredjene razlike.

SPA kao oaza za uživanje

Kada govorimo o spa centru prva asocijacija bi trebalo da bude banja ili mineralno vrelo, s obzirom na poreklo ovog termina.

Spa je skraćenica od reči „sanus per aquam“, što u prevodu sa latinskog znači „zdravlje iz vode“. U praksi bi to značilo da u svakom spa centru sadržaj treba da se bazira na vodi. Odnosi se na niz tretmana i proizvoda poreklom iz prirodnih lekovitih izvora, kao što su morska i termomineralna voda, morske alge, morska so, lekovita blata. Sve ono što pomaže očuvanju zdravlja, lepote ali i lečenju bolesti.

Wellness kao način života

Pojam wellness nema nikakve direktne veze sa vodom. Nastao je kao kovanica američkih izraza „Well being“ i „Fitness“, i označava zdrav koncept života. Pa eto jedne od najbitnijih razlika u odnosu na termin SPA.

Wellness bi trebao da bude usmeren ka unapređenju sopstvenog kvaliteta života. Postizanje takvog blagostanja u danasnjem brzom životu, predstavlja pravi izazov.

Više informacija o wellnessu pročitajte ovde: Šta predstavlja wellness centar?

Wellness i SPA kao jedinka

Iako smo razjasnili značenje njihovih reči, wellness i spa se spajaju u tački koju zovemo zdravlje, što znači da oba centra teže održavanju zdravih životnih navika.

Ljudi danas prihvataju wellness i spa navike ne samo zbog toga što to postaje moderno, već i zbog mnogobrojnih koristi koje nam pruža. U biti, Wellness i spa centri predstavljaju savršeno mesto gde se mogu zaboraviti svakodnevne brige, zar ne?