Naslovna Istraži Beč: Destinacija koju ne možete zaobići

Beč: Destinacija koju ne možete zaobići

Beč - Austrija
Beč - Austrija

Beč, glavni grad Austrije i jedan od najšarmantnijih gradova Evrope koji leži na obalama Dunava. Poznat kao grad valcera, umetnosti i kulture, što privlači ogroman broj turista iz čitavog sveta.

Rimljani su ovaj grad nazivali Vindobona. Ostaci iz tog doba se još uvek se mogu videti u centru grada. U srednjem veku postao je važno trgovačko sedište, posebno ćilibra i soli. U doba dinastije Habzburga ovaj grad se razvio u najveći ekonomski i kulturni centar Evrope tog vremena.

Pročitajte: Kineski zid: Legenda o suzama na najdužoj gradjevini na svetu

Beč je grad koji sa ponosom čuva svoju istoriju i neguje tradiciju. Dvorci, ogromna arhitektonska zdanja, katedrale, palate i muzeji, nezaobilazna su mesta koja morate posetiti ukoliko putujete u Beč.

Izdvajamo TOP 5 koja morate posetiti:

Palata Šenbrun, Beč
Palata Šenbrun
1. Palata Šenbrun, Beč (Schönbrunn palace)

Palata je prvobitno izgrađena kao lovačka palata s ogromnim parkom. Sredinom 18. veka nadograđena je u svoju današnju veličinu i bila je glavna rezidencija carske habzburške porodice, sve do 1918. godine. Uređena je u predivnom stilu dekorativnog baroka.

Palata Šenbrun uvrštena je u svetsku baštinu 1996. godine.

Dvorac Belvedere, Beč
Dvorac Belvedere
2. Dvorac Belvedere

Dvorac Belvedere jedna je od najlepših znamenitosti u Beču. Sagrađen je u 18. veku. Izgleda fenomenalno spolja, raskošan vrt prepun skulptura, fontana i vodenih kaskada a unutra možete da vidite poznata umetničkih dela. Čine ga dve palate – Gornji i Donji Belveder. Sa gornje palate se osim na vrt pruža fantastičan pogled na Beč pa otud i ime ovog dvorca Belvedere, što u prevodu znači „lep pogled“.

Hofburg, Beč
Hofburg
3. Hofburg

Hofburg je ogroman kompleks rezidencija moćnog Habsburškoga carstva. Nalazi se u centru Beča. Neke od najvažnijih zgrada u ovom kompleksu su Kraljevski apartmani, Muzej kraljice Sisi, Austrijska Nacionalna Biblioteka i Kraljevska Riznica.

U Hofburgu se čuva carska kruna Svetog Rimskog carstva.

Hundertvaserova kuća, Beč
Hundertvaserova kuća
4. Hundertvaserova kuća 

Hundertvaserova „Kuća umetnosti“ prepoznatljiva je po šarenim površinama i nepravilnim oblicima obraslim u zelenilo.

Hundertvaser je bio umetnik koji se bavio slikarstvom, skulpturom, arhitekturom, štampom, dizajniranjem odeće. Bio je borac za očuvanje prirode, trudio se da inkorporira prirodu i prirodne oblike u svoja dela. U blizini kuće se nalazi i Hundertvaserov muzej.

Katedrala Svetog Stefana, Beč
Katedrala Svetog Stefana
5. Katedrala Svetog Stefana

Katedrala je posvećena svetom arhiđakonu Stefanu. Nalazi se u centru Beča i sedište je bečke nadbiskupije.

Prepoznatljiva po karakterističnom krovu sa 200.000 crepova i ogromnom zvonu Pumerin. Zvono je teško 20 tona i nalazi se u severnom tornju. To je treće zvono po veličini u Evropi. Moguće je popeti se na toranj katedrale visok 134 m sa kojeg se pruža izuzetan pogled na grad.

Ovo je samo mali delić onoga što možete da vidite u Beču. Istina je da bi ova lista od TOP 5 mesta, mogla da bude i TOP 20 mesta u Beču, ali o tome ćemo detaljnije neki drugi put.