Naslovna Zanimljivosti Kineski zid: Legenda o suzama na najdužoj gradjevini na svetu

Kineski zid: Legenda o suzama na najdužoj gradjevini na svetu

Kineski zid
Kineski zid

Veliki kineski zid je najpoznatija građevina na svetu. Poznat je kao najduža, najveća i najimpresivnija građevina napravljena ljudskom rukom. Jedno je od sedam novih svetskih čuda, a 1987. upisan je u Listu svetske kulturne baštine UNESCO. 

Početak gradnje Kineskog zida vezuje se za prvog kineskog cara Ćin Š’ huanga. On je započeo gradnju kako bi zaštitio svoju zemlju od upada Huna.  Građen je vekovima. Ali, najpoznatiji delovi zida koje i dan danas viđamo na fotografijama, građeni su između 15. i 17. veka, za vreme dinastije Ming.

Kineski zid

Koliko je dugačak Veliki kineski zid?

Kineski zid je zavisno od mesta na kom se nalazite, visok od 10 do 16 m, širok najčešće oko 8 m. A kolika je dužina zida, znamo li tačan podatak…?

Dužina Zida je već dugo vremena spor izmedju istoričara, naučnika i istražitelja. Najčešći podatak je da je zid dug oko 8.800 km ukupno, dok je „glavni zid“ dug oko 2400 km. Međutim, u najnovijim istraživanjima, pominje se podatak da je ukupna dužina zida čak 21.196 km.

Kineski Zid

Legenda o suzama

Naravno, ovakvu gradjevinu mora da prati i legenda. Ona govori o izvesnoj ženi po imenu Meng Đijang i njenom mužu. Naime, kako je za izgradnju zida bilo potrebno mnogo ljudi, kineske vlasti su bile u potrazi za radnom snagom, a njen muž je medju prvima bio mobilisan upravo s tim ciljem.

Duže od godinu dana, ona nije dobijala nikakvu informaciju o njemu i odlučila je da krene u potragu za njim.

Na putovanju do dela zida na kojem je radio njen suprug, koje je trajalo dve godine, sačekala je gorka istina. Tada je saznala da je njen suprug Fan umro od iscrpljenosti. Čuvši to, Meng počinje da plače i tuguje tri dana bez prestanka. Legenda kaže da je, usled tolikog plača, svojim suzama srušila deo zida.

Da li je ova legenda samo mit ili istina, jedno je sigurno, višemilenijumska istorija i više hiljada onih koji su svoje živote izgubili u izgradnju kineskog zida, vredni su da ovo mesto posetite barem jednom u životu.