Naslovna Festivali i manifestacije Karneval u Rio de Ženeiru: Spoj zabave, plesa i pozitivne energije

Karneval u Rio de Ženeiru: Spoj zabave, plesa i pozitivne energije

Karneval u Rio de Ženeiru
Karneval u Rio de Ženeiru

Karneval u Rio de Ženeiru je najpoznatija manifestacija koja je ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao najveći i najposećeniji festival na svetu. Raznobojna parada koja zasigurno nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

Karneval se održava u poslednji petak pre uskršnjeg posta traje pet dana i ima dve strane.

Jednom stranom, pretstavljen je mnoštvom privatnih i javnih žurki i balova na ulicama, plažama u klubovima. Drugom stranom predstavljen je paradom školi sambe.

Karneval u Rio de Ženeiru
Ulični karneval
Ulični karneval

Ulične karnevalske svečanosti su neviđeno zabavne i besplatne. Svako ko želi da učestvuje je dobrodošao. Jedna od najpoznatijih je „Banda de Ipanema“, koja je se odvija od 1964. godine i danas je deo kulturnog nasleđa grada, a u kojoj učestvuje i do 15.000 ljudi.

Ono što je tipično za karneval na ulicama je uloga koju imaju siromašni stanovnici iz favela. Oni se najviše raduju karnevalu i oni su ti koji se najviše maskiraju i čine karneval toliko popularnim. Iako se čini da je to samo puko đuskanje na ulici, sve je isplanirano do tančina.

Ali, centralni dogadjaj ili druga strana karnevala je parada školi sambe koja se odvija na Sambodromu. Sambodrom je stadion koji prima oko 85.000 posetilaca.

Pročitajte: Kineski zid: Legenda o suzama na najdužoj gradjevini na svetu

Karneval u Rio de Ženeiru
Parada škola u Sambodromu
Parada škola Karneval u rio de ženeiru

Svaka škola sambe koja učestvuje, mora da ima svoju zaštitnu boju, temu i muziku. Priprema za paradu traje gotovo cele godine, mesecima se vežbaju koreografije i šiju kostimi.

Pobednička škola specijalne grupe dobija novčanu nagradu, ali se većom nagradom smatra sama počast koju sa sobom nosi titula pobednika karnevala.

Svaka škola nastupa sa 3.000 do 5.000 učesnika, podeljenih u četrdesetak podgrupa. Jedan nastup traje oko 75 minuta, svako prekoračenje ili skraćenje ovog vremena se kažnjava pri ocenjivanju.