Naslovna Istraži Vodič kroz Novi Sad: 5 mesta koja morate obići

Vodič kroz Novi Sad: 5 mesta koja morate obići

Novi Sad
Novi Sad

Novi Sad, jednostavan i gostoljubiv grad kulture, festivala, manifestacija. Leži na obroncima Vojvođanske planine Fruške gore, na obali Dunava i prostire se između Bačke i Srema.

U narodu se kaže da je Novi Sad napravljem po meri čoveka, ni preveliki ni premali, ni prebrz ni prespor. Novi Sad je, posle Beograda, drugi grad u Srbiji po broju stanovnika. To je grad u kome živi preko 400.ooo stanovnika, uključujući i prigradska nasenja.

Za većinu stranaca Nov Sad je sinonim za EXIT festival. Pročitajte: EXIT – Internacionalni letnji muzički festival (Video)

Ipak, prestonica Vojvodine i bez pomenutog festivala, može da ponudi mnogo toga. Pa ako vas put nanese u ovaj grad, ovo su samo neke od najlepših i najpopularnijih mesta, koje nikako ne smete da propustite.

1. Petrovaradinska tvrdjava

Petrovaradinska tvrđava poznata je još kao Gibraltar na Dunavu. Važi za drugu po veličini tvrđavu u Evropi. Zauzima površinu od 112 hektara. Mnogi su kroz istoriju pokušali da je osvoje, niko nije uspeo. Spada među najbolja ostvarenja evropske barokne vojne arhitekture, koje su do danas ostale u celosti sačuvane.

Čine je: Gornji grad – srce tvrđave, Srednji grad kao najistureniji deo, Donji grad – podgrađe i Vodeni grad u čijim šančevima je nekada bila voda kao fizička prepreka i odbrana od nepijatelja.

Dugačkim stepenicama, koje prolaze kroz nekoliko prostranih tunela, na vrhu, pruža se odličan pogled na grad. Tu se nalazi i sahat-kula, koja se smatra simbolom Novog Sada. Sat potiče iz Alzasa, gradu ga je poklonila carica Marija Terezija početkom XVIII veka. Na satu velika kazaljka pokazuje sate, a mala minute. Ovo je učinjeno kako bi ljudi, a pogotovo lađari mogli da vide sa velike daljine koliko je sati.

Novi Sad - Petrovaradinska tvrdjava

2. Dunavska ulica

Dunavska ulica se nalazi u centru grad. Na samom početku ulice nalazi se zgrada sagrađena 1895. godine u kojoj se danas nalazi Gradska biblioteka. Preko puta je najstarija kuća u gradu, podignuta 1720. godine, poznata kao Beli Lav. Sastoji se iz tri dela: iz pravca Zmaj Jovine ulice su jednospratne kuće sa leve i desne strane, drugi deo je Dunavski park, Komanda garnizona, Muzej Vojvodine i Istorijski muzej, dok je u trećem delu, u blizini Dunava bašta oficirskog doma.

3. Dunavski park

Dunavski park jedan je od najuređenijih parkova u Srbiji, sa veštačkim jezerom i brojnim spomenicima. Jezero „Eržebet“, posvećeno je tragično stradaloj austrijskoj carici, u čiju spomen je zasađena žalosna vrba. Nalazi se na kraju Dunavske ulice. Omiljeno je mesto za šetnju i predah, sastanke, za igru i uživanje.

4. Štrand sa kejom

Ukoliko planirate svoj obilazak Novog sada u letnjim danima, opremite se za kupanje i posetite kupalište Štrand. Šetnjom prelepim kejom pored Dunava, prolazite pored spomenika građanima, kog prati teška istorijska priča, dolazite do uredjene plaže. Bogata je zelenilom, drvećem, gde leti možete da se sklonite u hlad, igralištem za decu.

5. Ulica Laze Telečkog – Novi Sad

Ulica Laze Telečkog je postala simbol grada za mnoge turiste. Nazvana je po čuvenom pozorišnom glumcu, koji je bio član Srpskog narodnog pozorišta. Smeštena je u starom delu grada. To je ulica sa velikim brojem kafića, klubova, kafana i pabova. Zato je sa razlogom lokalci nazivaju „Budva“. Pa, ako želite dobar provov, definitivno treba da se uputite u ovaj deo grada.