Naslovna Zanimljivosti Znate li zašto Novi Sad nosi naziv „Srpska Atina“?

Znate li zašto Novi Sad nosi naziv „Srpska Atina“?

Srpska Atina - Novi Sad
Srpska Atina - Novi Sad

Srpski grad koji sa ponosom nosi nadimak „Srpska Atina“  je Novi Sad. Najveći grad u Autonomnoj pokrajini Vojvodini i ujedno i njen administrativni centar.

Još od 1817. godine u vreme Vuka Karadžića govorilo se da je Novi Sad „najveće Srpsko opščenstvo u svijetu“. Znajući da su u to vreme većinu stanovništva činili Srbi. Vidjeni ljudi Srpskog kulturnog miljea se iz Budima i Pešte tada pomeraju na jug, a oko polovine XIX veka ostaju u Novom Sadu i upravo tada on dobija nadimak „Srpska Atina“.

Sa ponosom nosi taj naziv, zato što je dugi niz godina bio centar srpske kulture. Od 18. veka bio je kulturni, politički i društveni centar celokupnog srpskog naroda.

Pročitajte: Vodič kroz Novi Sad: 5 mesta koja morate obići

Prvi podaci o nadimku Srpska Atina su iz druge polovine 19. veka. Istoričari navode, da je prvi put ovaj nadimak potekao od pristalice Svetozara Miletića, novosađanina Stevana Jelinić Ćebende. Ćebenda je bio zanatlija koji je često sedeo po kafanama. I kako to obično biva, u kafanama se priča o svemu i svačemu, pa je Ćebenda tako u jednom razgovoru uporedio Novi Sad sa Atinom, a nadimak se zadržao do dan danas.