Naslovna Istraži Da li vam je muka tokom putovanja? Evo kako da to sprečite

Da li vam je muka tokom putovanja? Evo kako da to sprečite

Mučnine tokom putovanja
Mučnine tokom putovanja

Mučnine tokom putovanja mnogima zadaju probleme u toku vožnje. Kako sebi ne biste uništili početak odmora, i na more stigli potpuno iznureni, postoje nekolko trikova koji će vam pomoći u tome.

Mučnina tokom vožnje pogađa i odrasle i decu. Ova neprijatnost nastaje kada mozak dobije različite signale o ravnoteži tela, što izaziva osećaj dezorijentacije, muke, gadjenja i povraćanja.

Pročitajte: 4 saveta za prvi let avionom i kako da ublažite strah od letenja

Evo nekoliko saveta kako da predupredite mučnine tokom putovanja:

1. Lekovi

Ukoliko je vaša mučnina toliko jaka, da uzimate tablete protiv mučnine, morate ih popiti od pola sata do sat pre putovanja. Ako vam je već muka u putu, a vi tek tada posegnete za tabletama, neće pomoći.

2. Ishrana

Veliki broj putnika tokom puta jede i više nego što bi inače jeo kod kuće. Preporuka je da jedete pre puta, ali ne previše da se prejedete, a takodje i da ne polazite praznog stomaka. Potrudite se da to bude, lagana ishrana, koja ne nadima i koja će vas osvežiti i dati vam energije za put. Izbegavajte gazirane napitke i previše kofeina, voda i biljni čajevi su sasvim dovoljni da zadovoljite sve svoje potrebe za tečnošću.

3. Bez jakih mirisa

Ne koristite intenzivne parfeme dok putujete i izbegavajte osveživače u kolima. Jak miris je jako čest uzrok mučnina.

4. Izbegavajte čitanje

Kada fokusirate pogled na knjigu ili telefon, kada spustite glavu, uši registruju da se nalazite u pokretu, ali oči to ne prepoznaju. Mozak se zbunjuje i dolazi do mučnine. Najbolje je da gledate u daljinu, kroz prozor, podignute glave.

5.  Slušajte muziku

Umesto čitanja, idealna zanimacija je slušanje muzike. Koncentrišite se na zvuke koje muzika proizvodi i usporite disanje. To će vas opustiti, a možda i uspavati, što je idealno.

6. Odaberite pravo mesto sedenja

Ako putujete automobilom, sedite na prednje sedište. Ako putujete avionom, sednite u blizini krila. Ako putujete brodom, idealna je sredina ili pak ako putujete vozom, sednite u prednjem delu. Najbitnije je da ste u najstabilnijem delu prevoznog sredstva, na kojem ćete najmanje osetiti pomeranje.

Ukoliko imate još neki savet koji može da pomogne, pišite nam u komentaru ispod.