Naslovna Istraži Cinque Terre – Italijanska rivijera iz bajke

Cinque Terre – Italijanska rivijera iz bajke

Cinque Terre, „Ćinkve Tere“, u prevodu sa italijanskog znači pet zemalja, predstavlja deo obale italijanske rivijere i nalazi se u ligurijskoj provinciji La Specija. Jedinstveno mesto koje je proglašeno nacionalnim parkom i pod zaštitom je UNESCO-a.

Ono što se turistima koji dodju na putovanje ovde često svidi je to što ovde nema klasičnih mesta koje se moraju obići – galerija, crkava, palata i muzeja. Umesto toga, ovaj deo Italije će vas očarati svojim atrakcijama – prirodnim lepotama i ambijentom.

Putovanje u Cinque Terre je specifično jer ovde možete šetati uklesanim stazama između litica i gledati ova čarobna mesta, kupati se, slikati i jednostavno uživati u ovim šarmantnim gradovima.

Pročitajte: Santorini – Najromantičnije ostrvo Mediterana

Do šezdesetih godina 20. veka, ovi strmi gradići na Rivijeri di Levante, između La Specije i Levante su bili bukvalno nepoznati turistima, i to njih je bilo veoma teško doći pa se malo ko usuđivao da krene na ovo putovanje, osim ako se dolazilo čamcem. Čak i danas, kola su više nužnost nego luksuz ako krenete na putovanje u Cinque Terre i uživate na ovoj obali. Ako imate vremena da posetite samo neke od ovih gradova, Vernaca i Rjomađore su najbolji za fotografisanje, tako da se većina ljudi koji dođu na kratak izlet i nemaju vremena za celo putovanje odlučuje da prvo poseti njih.

Regiju čini pet sela: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola i Riomaggiore.

Tekst preuzet sa portala odmorplus.com.

1. Cinque Terre – Monterosso Al Mare

Najveći od pet gradića koji čine Cinque Terre je Monterosso Al Mare. Smatra se najmanje fotogeničnim od ovih pet mesta. Ali jedino je sa plažom pristojne veličine, pa ako želite putovanje sa kupanjem nemojte ga zaobići. U starom delu grada, u blizini železničke stanice, nalaze se palata Lođa del Podesta iz 14. veka i crkva San Đovanija, čiji je zvonik prvobitno sagrađen kao osmatračnica. Na grebenu iznad mora, sagrađena je srednjovekovna tvrđava Tore Aurora. Ona je štitila grad od čestih napada pirata. Visoko iznad grada, na putu ka Vernaci, nalazi se crkva posvećena Devici Mariji, sa oslikanim enterijerom u baroknom stilu.

Cinque Terre - Monterosso Al Mare

2. Cinque Terre – Vernazza (Vernaca)

Možda najlepše od ovih pet sela smešteno je između strmih, kamenitih litica. Ima mnoštvo raznobojnih kuća koje izgledaju kao da su nagomilane jedna na drugu duž cele glavne ulice. Sav život u ovom gradiću odvija se na malenom trgu u centru i malo ispod, pa se čak i čamci iz vode izvlače na sam trg. Ovde nema čudesnih vidika, odnosno nema mesta na kojima biste mogli da uživate u njima. U gradu se nalaze ostaci stare đenovljanske utvrde, podsetnik na rt Đenove i Pize iz 12. veka. Ako želite dobar pogled na grad, morate se popeti stepenicama koje se nalaze nasuprot ovoj kuli i pogledati iza sebe.
Cinque Terre - Vernazza

3. Cinque Terre – Corniglia (Kornilja)

Ovo je jedini gradić od svih pet koji nema svoju luku i nalazi se na 182 metra nadmorske visine. Zato, turisti obično stižu vozom i, umesto da silaze u selo, moraju da se penju. Na vrhu stepeništa sa više od 300 stepenika nalazi se crkva San Pjetra. Ovo je sjajan primer lokalne gotske arhitekture i sagrađena je početkom 14. veka. Enterijer je divno oslikan, posebno oltar, a prvobitna krstionica i dalje stoji tu.

Cinque Terre - Corniglia

4. Cinque Terre – Manarola 

Pravo mesto za predah turista koji su krenuli na putovanje u Cinque Terre. Sedite u neki mali restoran na trgu i uživajte u svežoj morskoj hrani dok gledate na malu luku. Iznad nje se uzdiže veličanstvena Crkva san Lorenca, gotska crkva sagrađena 1338. godine sa čudesnim roze prozorom od karara mermera. Nasuprot crkvi se nalazi veliki zvonik i osmatračnica iz 16. veka. Mada se turisti retko zadese ovde da to i vide, tokom decembra i januara ovde je upaljeno više od 10.000 lampi, koje osvetljavaju okolna brda – ovo je možda najlepše božićno osvetljenje u celoj Italiji.

Cinque Terre - Manarola

5. Cinque Terre – Riomaggiore (Rjomađore)

Na istočnom kraju Ćinkve Tere, nalazi se Rjomađore i do njega je najlakše stići. Italijanski umetnik Telemako Sinjorini, koji je živeo u 19. veku, često je boravio ovde i prvi privukao pažnju na ovo mesto svojim slikama. Ovo prvi gradić od svih pet koji su turisti „otkrili“. Umetnici i fotografi su i dalje očarani ovim selom, koje se nalazi zarobljeno između dva strma grebena. U Rjomađoreu se nalazi crkva San Đovanija iz 14. veka sa mermernom isklesanom predikaonicom, oslikanim drvenim raspećem i renesansnim triptihom. Severozapadno od sela se nalaze delovi zidina i dve okrugle kule iz 15. veka, ostaci dvorca koji su svojevremeno renovirali Đenovljani. Ako dolazite ovde iz La Specije, obavezno stanite kod svetilišta Madona di Montenero – odatle se pruža jedan od najboljih vidika na Cinque Terre na celoj obali.

Cinque Terre - Riomaggiore

Vredi obići i videti iako nisu brojni aranžmani za ovo putovanje jer je Cinque Terre prosto neverovatan predeo koji se pamti zauvek.