Naslovna Istraži Kako odabrati najbolju kremu za sunčanje?

Kako odabrati najbolju kremu za sunčanje?

Krema za sunčanje
Krema za sunčanje

Najbolja krema za sunčanje je ona sa najvišim faktorom zaštite (SPF). Polako počinju duži i topliji dani, sve više vremena provodimo van kuće, pa je i pravo vreme da istražimo kako da zaštitimo najveći organ na našem telu, kožu.

Sunce zrači infracrvenim zračenjem IR, vidljivom svetlošću i ultraljubičastim zračenjem UV. Prilikom dugog izlaganja suncu oštećenje kože izazivaju UVB i UVA zraci, ali, takodje i IR-A zraci.

Šta znači SPF i koji je najbolji?

SPF je skraćenica od engleskih reči Sun protection factor, što bi značilo faktor zaštite od sunca. Predstavlja stepen zaštite pre svega od štetnih UVB zraka. SPF se obeležava brojevima od 1-60. Medjutim, adekvatnom zaštitom smatraju se proizvodi od SPF 15 do SPF 50. A klasifikacija visine zaštite je sledeća:

  • Niska zaštita – SPF manji od 15
  • Srednja zaštita – SPF između 15 i 29
  • Visoka zaštita – SPF između 30 i 50
  • Veoma visoka zaštita – SPF preko 50 ili označen samo kao 50+

Koji god zaštitni faktor da koristite, maksimalna zaštita je 2h, nakon toga ponovite nanošenje sredstva za zaštitu od sunca.

Kreme sa najboljom zaštitom su najskuplje. Razlika u zaštiti između faktora 30 i 50+ je samo u jednom procentu. Kada nanesete faktor 30 efekat zaštite je 97%, a sa faktorom 50+ ona raste na 98%. Dermatolozi savetuju da se ne korisitite faktori manji od 30, ali ni veći od 50.

Krema za sunčanje bi trebala da se koristi tokom cele godine

Dermatolozi upozoravaju da krema za suncanje treba da se koristi tokom cele godine jer ultravioletno zračenje koje uzrokuje opekotine od sunca, rak kože, starenje kože, dospeva do kože i zimi. Zato, svi oni delovi tela koji zimi ostaju nepokriveni odećom, potrebno je negovati zaštitnim faktorom, kao što je koža lica i ruke.

Pročitajte: Putovanje u Budimpeštu – Odličan izbor za vikend putovanja

3 Saveta koja će vam pomoći u zaštiti od sunca

1. Uvek nanosite zaštitu kremu posle kupanja u moru ili jezeru

2. Nemojte biti da direktnom suncu od 10 do 16 časova

3. Pijte puno vode i konzumirajte voća i povrće koji sadrže vitamin C i betakaroten, dinje, kajsije, šargarepe, pomorandže i drugo.