Naslovna Istraži 4 saveta za prvi let avionom i kako da ublažite strah od...

4 saveta za prvi let avionom i kako da ublažite strah od letenja

Prvi let avionom
Prvi let avionom

Prvi let avionom za mnoge je propraćen strahom. Naglašavamo da za ovim nema nikakve potrebe i da prvi let avionom treba i mora biti zabavan i u lepom sećanju. Najvažnije je da se adekvatno pripremite pre puta i da u avon udjete rasterećeni.

Pročitajte nekoliko saveta koji će vam pomoći da se lakše pripremite za prvi let i oslobodite straha.

Pripremite dokumenta

Gde god da putujete, da letite na put oko sveta ili od Beograda do Madjarske, dokumenta morate imati. Pasoš i avionska karta, ukoliko putujete preko agencije, ugovor sa turističkom agencijom i novac. Ove stvari su vam apsolutno neophodne za bilo koji put avionom. Proverite da li je pasoš i dalje važeći i nikako ne zaboravite da sve ovo obavezno ponesete na aerodrom.

Pažljivo spakujte kofer

Ono što definitivno predstavlja problem za sve koje očekuje prvi let avionom jeste kako se spakovati. Postoje dve vrste prtljaga, onaj koji nosite sa sobom u kabinu aviona – ručni prtljag, i onaj prtljag koji predajete na aerodromu.

Svaka avio-kompanija ima svoja pravila u vezi veličine i težine prtljaga. Zato je bitno je da pre puta saznate dimenzije i težinu, jer za višak prtljaga mora da se plati velika naknada na aerodromu. Takodje, raspitajte se o tome šta je dozvoljeno a šta zabranjeno spakovati u svoj prtljag.

Najrestriktivnija pravila važe za tečnosti. Ne smete poneti sa sobom u ručnom prtljagu više od 10 flašica tečnosti. Sve tečnosti morate spakovati u providnu kesicu dimenzija 20x20cm i jednim litrom zapremine. Više tečnosti mogu uneti ljudi koji piju specijalne lekove, kao i majke sa decom. Zbog bezbednosnih razloga, predmeti poput makaza, alata, pribora za jelo, nisu dozvoljeni za unos u avion u ručnom prtljagu. Sve što se kupi u radnjama na aerodromu možete uneti i u avion.

Procedure i kontrole na aerodromu

Pre nego što se uputite na aerodrom važno je da znate vreme za ček-in na aerodromu, kao i na kom šalteru. Pažljivo pogledajte na karti koji gejt vam je potreban, jer to određuje kojim ćete ulazom doći na aerodrom.

Na samom aerodromu će vas najpre dočekati pristupna kontrola kojoj je dovoljno samo pokazati validan lični dokument i vašu kartu. Zatim, prolazite kroz dektektorska vrata za metal. Kad dođe vaš red, uzmite korpu ili kutiju koja se nalazi blizu trake i stavite u nju sve šta imate u džepovima, skinite jaknu, džemper, šal, kaiš i slično. Ukoliko nemate nedozvoljene i sumnjive stvari, nastavljate ka pasoškoj kontroli. Tu će vam biti potrebna gore pomenuta dokumentacija. Od zavisnosti zemlje u koju letite, nekada vam je potreban samo pasoš, nekad i viza. I, obećavamo, ostala je još samo jedna kontrola, a to je carinska. Na ovoj kontroli se proverava da li u zemlju unosite predmete koji podležu plaćanju pri uvozu ili ne.

Pročitajte: Stručnjaci otkrili na kom mestu u avionu se turbulencije najmanje osećaju

Kada bezbedno stignete do željene destinacije, sačekajte svoj čekirani prtljag, a onda se zaputite ka izlazu sa aerodroma.

I bez brige! Ukoliko mislite da su aerodromi konfuzni i da se možda nećete snaći, oko vas je uvek gomila ljudi. Uvek možete nekog da pitate da vam pomogne.

Psihička priprema za let avionom

Ukoliko je vaš problem ozbiljniji i blokirajuć, molimo vas da se pre puta obratite stručnom licu. Tu mogu da pomognu psiholog, psihoterapeut ili psihijatar. Psiholozi se slažu da osobe koje imaju strah od letenja treba da znaju da se problem može rešiti!