Naslovna Festivali i manifestacije Festival boja Holi: Najsvečaniji festival u Indiji

Festival boja Holi: Najsvečaniji festival u Indiji

Festival boja - Holi

Festival boja Holi je indijski festival poznat i pod nazivom Holika. Posipanjem bojama i polivanjem obojenom vodom, na hiljade Indijaca proslavlja ovaj dan. Slavljenje praznika Holi je vrlo staro po svom poreklu. Opisuje se još u drevnim spisima Indije. Ovim prolećnim festivalom slavi se kraj zime, pokazuje zahvalnost za dobru žetvu, označava se pobeda dobra nad zlim.

Boje, kojima se ljudi posipaju za vreme proslave, u prošlosti su se pravile od lišća, začina i cveća. Danas je taj prah uglavnom hemijski. Prah se meša sa vodom u balonima i baca po ljudima, kako bi obojila svakoga ko se nađe na putu. Na taj način, zabava je veća i radosnija.

Festival boja
Festival boja – Holi

Tokom festivala boja sprovode se brojni verski rituali

Nekoliko dana uoči Holija muškarci donose drva za logorsku vatru. Dan uoči festivala postavlja se portret Holike, zle sestre demonskog kralja „Hiranyakashipu“.  Kada padne noć, pali se vatra i portret Holike gori kao simbol pobede nad zlom.

U mnogim delovima zemlje, odrasli piju opojni napitak napravljen od lišća i cveća kanabisa pomešanog sa mlekom.

Takodje, jedan od rituala je i razbijanje ćupova. Ćupovi sa mlekom vise na ulicama, a muškarci pokušavaju glavom da uh razbiju. Vezuju se na visini od oko 5 metara, a muškarci formiraju piramidu, ne bi li mogli da ih dohvate.

Ove godine, Holi se slavi 21. marta.