Naslovna Zanimljivosti Australija i sveto mesto Uluru: Stena koja menja boju

Australija i sveto mesto Uluru: Stena koja menja boju

Australija - Uluru
Australija - Uluru

Australija, daleki kontinent, najjužnija zemlja naše planete, zemlja emua, sisavaca tobolčara, postojbina Aboridžina, obećana zemlja evropskih doseljenika, po mnogo čemu je unikatna. To je jedina država sveta čija teritorija zauzima čitav kontinent, zemlja jedinstvene kulture, netaknute prirode i stanište mnogih životinjskih vrsta koje su na ostalim kontinentima davno isčezle.

Preuzeto sa portala pixelizam.com.

U samom srcu te „zemlje na kraju sveta“, u južnom delu njene države, smešten je Uluru – Kata Tjuta, jedan od dva najpoznatija i najveća Nacionalna parka ove zemlje. Uluru je jedinstvena turistička atrakcija Australije koja privlači ogromnu pažnju znatiželjnika iz svih krajeva sveta.

A za same Australijance, ovaj nacionalni park je najveći ponos. Inače, park se nalazi u vlasništvu i pod upravom domorodačkog naroda Anangu, starosedelaca koji ovde žive više od 30.000 godina. Uluru je najpoznatiji rezervat biosfere u Australiji. Međutim, za lokalno stanovništvo ovo područje je važno ne samo zbog prirodnih lepota, nego i kao zona u kojoj se nalazi dom mnogih božanstava.

Uluru je u stvari brdo stvoreno pod utcajem tektonskih pokreta pre 500 miliona godina. Pesak nošen vetrom oblikovao je zaobljenu masu koja se naglo uzdiže iz ravnice. Najveći deo ove stene nalazi se ukopan u pesak, iz koga izranja njegov jedini vidljivi deo – zaravnjeni vrh visok 348 m. Pri dnu njegova površina iznosi 10 km.

Pročitajte: Nemi posmarač istorije Balkana: Most Mehmed-paše Sokolovića

Aboridžini ovu stenu zovu Uluru, dok je u svetu poznatija pod nazivom Ayers rock. Za Aboridžine je ova drevna crvena stena oduvek bila sveto i mistično mesto, a danas je svojevrstan nacionalni simbol.

Stena koja menja boju

Kako se sunce kreće po nebu, tako se Uluru žari u različitim nijansama. U zoru sjaji narančastim sjajem, rano ujutru obasjavaju ga boje tamnije nijanse, u podne dobija boju jantara. Ipak, ovo stenovito brdo je najimpresivnije u suton, kada se pretvara u masu spektakularnog izgleda, nalik užarenom uglju.

Australija - Uluru
Australija – Uluru

Sve do sedamdesetih godina 19. veka Ayers rock nije bio poznat Evropljanima, a onda su ga otkrila dva istraživača koji su steni dali ime po tadašnjem premijeru države Južna Australija. Danas ovo mesto poseti oko milion turista godišnje. Najveća avantura za njih je penjanje do vrha stene, za šta je potrebno oko 2 sata. Međutim, Aboridžini se ne penju jer je to za njih sveto mesto, a to ne savetuju ni turistima. Većina, naravno, ne može odoleti izazovu i oglušuje se o upozorenja i molbe Aboridžina.

Nedaleko odatle nalazi se i aboridžinsko naselje u koje obavezno svrati svaki putnik. Tu domaćini s oduševljenjem pokazuju svojim gostima domaće rukotvorine i igre, pripovedaju im o lokalnim običajima i poslužuju ih tradicionalinim jelima.

Iz okolnog prostora uzdiže se 36 kupola od kamena, koje se redjaju jedna za drugom formirajući krug. To je planina Kata Tjuta, poznata i pod imenom Olga. Prevedeno sa aboridžanskog jezika to bi značilo „Mnogo glava„. Najviša kupola doseže 550 metara nadmorske visine, što je i najviša tačka nacionalnog parka Uluru. Kupole su podeljene uskim gudurama i klancima, a u jednom jarku u samom središtu planine, nalazi se zadivljujuća zelena oaza nazvana Dolina vetrova.

Ovaj nacionalni park specifičan je i po svojoj flori i fauni. On je stanište mnogih neobičnih biljnih i životinjskih vrsta. Ako nekada budete doputovali ovde, nemojte se začuditi i uplašiti ukoliko pored vas protrči divlji aboridžinski pas Dingo, a saznaćete i zašto Aboridžini zmije otrovnice poštuju kao svoje stražare.