Naslovna Istraži Putovanje u Budimpeštu – Odličan izbor za vikend putovanja!

Putovanje u Budimpeštu – Odličan izbor za vikend putovanja!

Putovanje u Budimpeštu

Da li je putovanje u Budimpeštu na tvojoj listi ove godine? Ovo je jedan od onih gradova u koji se rado vraćaš. Ako imaš samo par dana odmora, vikend je sasvim dovoljan da uživaš u svim njenim čarima.

Budimpešta je grad širokih bulevara i uskih poprečnih ulica. Više od 1500 godina stara istorija i kulturno blago koje su brojne civilizacije ostavile za sobom čine da ovaj graf nikada ne prestaje da fascinira. Stvoren je za pešačenje i prepun atraktivnih lokacija koje mame turiste iz celog sveta. Mi imamo tu sreću da nam je blizu, pa je to razlog više za putovanje u madjarsku prestonicu ove sezone.

Dunav razdvaja grad na Budim i Peštu.

Budim je starija oblast grada, sa srdnjevekovnom kulturom i istorijski značajnim objektima. Pešta je noviji deo grada, karakteristična je po širokim bulevarima i poznatim modnim ranjama.

Pročitajte: Top 4 evropskih gradova koji su najlepši u proleće

Ukoliko već planirate putovanje u Budimpeštu, u nastavku pročitajte koje lokacije ne treba da propustite.

TOP 7 lokacija za vikend putovanje u Budimpeštu

1. Parlament

Zgrada mađarskog parlamenta je najpoznatiji simbol Budimpešte. To je treći po veličini parlament na svetu. Godišnje oko pola miliona ljudi poseti ovaj kompleks.

Parlament u Budimpešti
2. Budimski dvorac

Budimski dvorac je kraljevska palata sagrađena u 13. veku. Danas je to obavezna lokacija kada pričamo o Budimpešti. Najpre, zbog niza muzeja, ali i panoramskog pogleda na grad. Budimski dvorac je preko uspinjače i Visećeg mosta Szécheny spojen sa drugom stranom Dunava gde se nalazi i zgrada Parlamenta.

Budimski dvorac
3. Ribarski bastion

Ribarski bastion je rađen u neo-gotičkom stilu. Sagrađen je u 20. veku i njegovi tornjevi predstavljaju 7 plemena koja su naselila prostor Panonskog basena. Bastion je idealno mesto za posmatranje grada, ali i zalazak sunca.

Ribarski bastion
4. Trg Heroja i Milenijumski spomenik

Trg je posvećen vođama sedam plemena koji su osnovali Mađarsku. Ceo trg je pod zaštitom Unesko organizacije. Pored njega se nalaze dva muzeja. U pitanju su Muzej primenjene i savremene umetnosti koji čuvaju veliko nacionalno blago modernog doba.

Na sredini trga nalazi se Milenijumski spomenik. Na vrhu Milenijumskog stuba visokog 36 metara nalazi se krilati kip anđela Gabrijela.

Trg Heroja i Milenijumski spomenik
5. Lančani most

O lepoti budimpeštanskih mostova ne treba mnogo pričati. Gotovo svaka razglednica Budimpešte oslikana je upravo njima. Ali, jedan se posebno izdvaja i za mnogo je baš on najlepši, lančani most. Prepoznatljiv je po predivnim lukovima i kipovima lavova.

Lančani most
7.  Bazilika Svetog Stefana

Bazilika sv. Stefana u Budimpešti ima istu visinu kao i parlament, 96m. U njoj se nalaze mumificirani ostaci prvog mađarskog kralja, Stefana I (Szent István). Ona je treća crkva po veličini u Europi. Ulaz u crkvu je slobodan ali se izlaz na vidikovac koji okuružuje kupolu naplaćuje.

Bazilika Svetog Stefana
8. Gelert brdo

Gelert brdo je mesto koje pruža najlepši pogled na grad. Na njemu se nalazi Cetadela, omiljeno vikend mesto za stanovnike grada. Statua biskupa je smeštena u podnožju brda, a na vrhu se nalazi Spomenik slobode, ženska figura koja drži granu palme kao simbol pobede.

Gelert brdo

Pored svega navedenog putovanje u Budimpeštu može još mnogo toga da vam pokaže i ponudi. Ne treba zaobići ni Vaci ulicu, predivni tropikarijum, šetnju duž obala Dunava, gradski park, veliku Sinagogu, crkvu svetog Matije, Andraši bulevar, centralnu pijacu, cipele na obali Dunava…