Naslovna Zanimljivosti Zašto flamingosi stoje na jednoj nozi i zašto su roze?

Zašto flamingosi stoje na jednoj nozi i zašto su roze?

flamingo - pixabay

Flamingosi su velike tropske ptice. Ime su dobile od španske reči „flamenko“, što u prevodu znači „obojeni vatrom“, pa su zato poznate i pod nazivom plamenac. Žive u Južnoj Americi i Africi, a mogu se videti i u područjima južne Evrope i zapadne Azije.

U svetu postoji svega šest vrsta flamingosa. Većina je ružičaste i narandžaste boje. Karipski flamingo živi na Karipskim ostrvma i tamno crvene je boje. U Evropi, Aziji i Africi živi veliki, a u Indiji mali flamingo. Na Andima, postoje dve vrste ovih ptica – Džejmsov i andski, a sreće se i čileanski flamingo, nežnoroze boje.

Čime se hrane flamingosi?

Flamingosi se uglavnom kreću u velikim jatima u plitkim močvarama, jezerima i lagunama. Najzanimljiviji deo čini njihova ishrana na tim prostorima. Svoje duge noge koriste da razmute zemljište, ponekad i glavu, a zatim, kljunovima usisavaju blato i vodu i kroz njih filtriraju hranu.

Njihova ishrana se bazira na algama, larvama insekata, a posebno vole male ljuskare, poput škampa.

Ova hrana je glavni krivac za njihovu ružičastu boju. Intenzitet boje zavisi od količine karotenoida prisutnog u ishrani. Njihov sistem za varenje izvlači pigmente iz hrane i razlaže ih. Na taj način pigmenti se polako pojavljuju na perju dok rastu. Crvene i plavo-zelene alge sadrže beta karoten, a mekušci i rakovi sadrže sličan pigment karotenoidima.

Ukoliko prestanu da jedu ovu hranu, njihova boja bledi.

Da li ste znali da flamingosi uglavnom stoje na jednoj nozi?

Hm… Čudno, zar ne? Zašto stajati na jednoj nozi kada možete na dve? Zar nije lakše imati dva oslonca? Iz našeg ugla možda to i nije tako pametno. Ali, iz ugla flaminga, to je idealan način da predahnu i da se odmore.

Naime, naučnici su otkrili da ovim pticama nije potreban aktivan mišićni napor kada stoje na jednoj nozi, i da upravo tako troše manje energije. Kada stoje samo na jednoj nozi flamingosi koriste pasivni mehanizam koji im omogućava da se u toj pozi zadrže dugo, pa čak i da spavaju tako ukoliko je potrebno. Istraživači ga nazivaju „pasivno gravitacioni mehanizam održavanja u mestu“.

Kao što je nama lakše da stojima na dve, njima je jednostavno lakše da stoje na jednoj nozi, ma koliko to nama na pvi mah zvučalo nelogično.