Naslovna Istraži Skijatos: Čarobno ostrvo sa 66 plaža

Skijatos: Čarobno ostrvo sa 66 plaža

Skijatos - Grčka

Skijatos je ostrvo u Egejskom moru, koje pripada grupi Sporada. Naizgled je malo ostrvo i čini vam se da ćete ga obići za jedan dan. Međutim, kada ugledate brojne peščane plaže, izgradjenu infrastrukturu, ulice, shvatićete da će vam trebati mnogo više od jednog dana, da biste uživali u svim njegovim čarima.

Ovo ostrvce na svega 50 metara kvadratnih krije na svojim obalama čak 66 peščanih plaža, uvala, rtova i poluostrva.  Plaže se, sa manjim prekidima nadovezuju jedna na drugu, a u pozadini vire hoteli i vile na najlepšim padinama, sa pogledom koji se pruža tirkizno more.

Kako stići do ostrva Skijatos?

Put do Skijatosa vodi preko luke Volos. Vožnja trajektom traje oko dva sata. Cena povratne karte za jednu osobu je oko 40 evra, dok je za vozilo, u zavisnosti od prevoznika, potrebno izdvojiti oko 160 evra. Vožnja autobusom od Beograda do Volosa, traje oko 14 sati.

Ukoliko želite na Skijatos avionom, pista koja je smeštena na obodu glavnog grada, jedna od najkraćih i najužih pisti u Evropi. Veoma kratak let, završava se sletanjem maltene na samu plažu.

Glavni grad

Jedino naseljeno mesto na Skijatosu je istoimeni glavni grad. Odlikuju ga bele kuće sa drvenarijom u raznim bojama, balkoni i prozori ukrašeni cvećem. Mali trgovi i mreža uskih kaldrmisanih uličica. Grad je kosmopolitsko mesto gde ćete čuti najrazličitije jezike.

Skijatos ima dva keja između kojih se nalazi stena pod imenom Bourtzi. Glavna trgovačka ulica vodi od Bourtzija uzbrdo ka unutrašnjosti ostrva. Uveče se ceo grad pretvara u mesto sa neprekidnih žurkama, a ulicama cirkuliše gomila mladih turista.  Klubovi počinju da se pune tek oko jedan posle ponoći. Među najpopularnijim su „Rokenrol bar“ i „Ruftop bar“.

Nedaleko od stare luke, možete da posetite crkvu Tri jerarha. Poznata je po originalnoj ikoni Bogorodice, dok se njena kopija čuva u manastiru Panagia Kunistra. Bogorodica je zaštitnica ostrva Skijatos. Njoj u čast, svakog 21. novembra polazi procesija.

Pošto je relativno mali, najbolje ga je istražiti u predsezoni jer u julu i avgustu sve vrvi od turista.

Skijatos - Plaže

Top 5 najlepših plaža na ostrvu

Na 44 km dugoj obali, raspoređeno je oko 66 plaža. Najviše ih ima na njegovom južnom i jugoistočnom delu. Čak 8 plaža ima plavu zastavu kao znak čistoće mora, uređenja okoline , sigurnosti i usluge .

  • Kukunaries plaža

Jedna od najlepših plaža u Grčkoj je čuvena plaža Kukunaries i nalazi se upravo na Skijatosu. Ova peščana plaža jedinstvena je po svojoj lepoti.  Oblast Kukunaries je od retkih oblasti u Grčkoj, gde i dalje rastu mediteranski borovi s krošnjama u obliku kišobrana.Ovde postoji i veliki Nacionalni park sa retkim biljnim i životinjskim vrstama.

  • Plaža Banana

Posle Koukounaries plaže ovo je najposećenija plaža na Skiatosu. Do plaže se stiže relativno dugom stazom, pa mnogi turisti do nje dolaze vodenim taksijem. Ako ste mladi ili jednostavno želite dobru zabavu onda je ovo prava plaža za vas. U blizini se nalazi i plaža pod imenom Mikri Banana koju uglavnom posećuju nudisti.

  • Plaža Kastro (Tvrđava)

Jedna od najvećih atrakcija ostrva je stari zamak u oblasti Kastro, koji predstavlja najveći srednjovekovni grad u severnom delu Skijatosa. Plaža Kastro nalazi se u podnožju strmih brda, odmah ispod tvrdjave. Reč „Kastro“ na grčkom znači „tvrdjava“. Put je malo zapušten, pa malo mora i da se pešači, al vred svaki korak. Može se stići i čamcem, većina krstarica staje i ovde.

  • Plaža Megali Amos

Megali Amos je uska plaža gde se nalazi dosta taverni i hotela. Ulazak u vodu nije strm, tako da je ova plaža idealna za decu. Nalazi se na samom obodu starog grada sa uređenim prilazima. Smatra se gradskom plažom. Brzo se stiže do nje pešice, ali može i autobusom. I na ovoj plaži je tokom sezone velika gužva.

  • Plaža Lalaria

Lalaria je plaža koja se nalazi se na mnogim razglednicama, jedna je od najslikanijih plaža Sporada. Neki je nazivaju i egzotičnim rajem. Do nje se isključivo dolazi morskim putem.  Prekrivena jee okruglim šljunkom „lalaria„, po kome je i dobila ime.

Na plaži nema kafića, niti bilo čega sličnog. Poznata je po svojim belim liticama koje se uzdižu iz kristalno čistog mora. Najatraktivnija je stena koja predstavlja prirodni most između peska i mora sa rupom u sredini.

Većina izleta na Skijatosu vodi na ovu plažu. Poseta traje od 2-3 sata i to u kombiciji sa posetom tvrdjavi Kastro i istoimenoj plaži.

Plaža Lalaria - Skijatos