Naslovna Istraži Turistički i kulturni centar Kefalonije: Argostoli

Turistički i kulturni centar Kefalonije: Argostoli

Argostoli

Kefalonija, najveće ostrvo Jonskog arhipelaga. Kefalonija se najčešće vezuje za knjigu i film „Mandolina Kapetana Korelija“. Film je sniman upravo ovde, 2001. godine, glavni glumci su bili Nikolas Kejdž i Penelopa Kruz.

Argostoli – Kefalonija

Glavni grad Kefalonije je Argostoli. Nalazi se na južnom delu ostrva, u Eponimous zalivu.

Na ulazu u grad nalazi se most „Drapano“ dug 900 metara. Most je preuređen u pešačku zonu i divno je mesto za posmatranje kornjača u prozirnoj vodi. Za razliku od većine zgrada u Agrostoliju ovj most je preživeo zemljotrese iz 1953. godine.

Agrostoli je predstavlja kulturno stecište i trgovinski centar ostrva. Predstavnik je pravog grčkog grada, što znači da je između 14 i 17 časova sve zatvoreno a pre i posle ulice vrve od ljudi.

Grad je vrlo živ i ima da ponudi mnoštvo sadržaja. Lepo šetalište u blizini mora oivičeno palmama je uvek prepuno turista. Na kraju šetališta se nalazi kej sa koga isplovljavaju brodovi za grad Liksouri a tu su i privezani mali ribarski brodovi.

Šta videti u Argostoliju?

Centralno mesto grada je Valianos Trg. Najveći broj prodavnica, restorana, kafića, taverni je skoncentrisan u pešačkoj ulici Lithostroto. Tamo možete da pronadjete i  prelepu crkvu Svetog Spiridona i interesantan sat na kuli na Kampana trgu.

Na jednom delu trga postoji statua filantropa Panagisa Valianosa, koji je finansirao izgradnju trga i koji nosi njegovo ime.

Najbliža plaža na kojoj možete da predahnete je 1 km od centra grada, u Makri Jalosu. Sve bolje plaže možete pronaći u gradiću Lasi, 5 km od centra, do kojih može da se dodje i linijom gradskog prevoza. Sami je takodje obližnje odmaralište udaljeno samo nekoliko kilometara. Veoma je popularno i nudi predivne plaže koje su nagrađene plavom zastavicom.

U Argostoliju možete da posetite i Arheološki muzej, gde s nalaze artefakti iz mikenskog, helenističkog i rimskog perioda. Takodje, možete da posetite i narodni Korgialenios muzej koji predstavlja deo tradicionalne kefalonijske kuće iz XIX veka.

Jedna od najpoznatijih znamenitosti je i Svetionik Sv.Teodora. Nalazi se smao nekoliko kilometara od Argostolija, a sagradio ga je britanski guverner Napier. Reč je o kružnoj građevini sa 20 stubova i tornjem visokim 8 metara.

Argostoli je pre svega trgovački centar i centar noćnog provoda. Ljubitelji pravog odmora uz obalu treba da potraže svoj mir u njegovoj okolini.