Naslovna Zanimljivosti Luvr: Najveći i najposećeniji muzej na svetu

Luvr: Najveći i najposećeniji muzej na svetu

Luvr
Luvr

Muzej Luvr je jedan od najpoznatijih i najposećenijih svetskih muzeja. Radnim danima ga poseti u proseku 15.000 turista na dan, od čega su 65 % strani turisti.

Luvr je otvoren 1793. godine i nalazi se u istoimenoj palati koja je izgrađena u 12. veku. Kada je počeo sa radom, bilo je samo 537 predmeta, dok je danas taj broj znatno veći. Sada se u muzeju nalazi oko 380.000 predmeta. Oko 35.000 datiraju još iz perioda praistorije do 19. veka.

Čuveni francuski Luvr je najpre bio kraljevska palata više od dva veka, pre nego što ga je francuska revolucionarna vlada pretvorila u muzej.

Piramida Luvr

Ono što ćete prvo videti dok se približavate Luvru je velika staklena i metalna piramida, koja je ujedno i glavni ulaz muzeja.

Kada se govori o piramidi, uglavnom se misli na taj glavni ulaz, ali zapravo ih ima čak pet kroz ceo muzej. Veličina glavne staklene piramide je istih proporcija kao Velike piramide u Gizi.

Postoji urbana legenda da je Piramida sastavljena od 666 staklenih panela, međutim, ukupo ih ima 673, ali je ljude privlačila mistika i „the number of the beast“.

Luvr
Piramida Luvr

Koliko je Luvr veliki?

Luvr je najveći muzej na svetu. Prostire se na površini od 60.600 m². Ako poželite da vidite sve što se nalazi u njemu, neizvodljivo je obići ga za jedan dan.

Da biste videli svaki od umetničkih predmeta, a da se ne zadržavate duže od 30 sekundi, trebalo bi vam više od 100 dana. O njegovoj veličini govori i broj posetioca u toku dana, koji smo pomenuli na početku.

Galerije Luvra

Galerije Luvra poseduju oko 7 500 slika, čak 66% su dela francuskih umetnika. Od 2008. sve kolekcije umetnina su podeljene u 8 kustoskih odeljenja:

1. Egipatski antikviteti 

Ovo odeljenje je izuzetno bogato, a predmeti koji se tu nalaze datiraju iz praistorije do koptske hrišćanske ere (4. vek nove ere). Ovde se mogu videti portreti mumija rimskog egipatskog plemstva, freske Hrista…

2. Antikviteti Bliskog Istoka

Najpoznatiji eksponat ovog odeljenja je Hamurabijev zakonik, najbolje sačuvani zakonik drevne Mesopotamije, nastao oko 1800. godine pre nove ere.

3. Grčki, etruruski i rimski antikviteti

Ovo impozantno odeljenje čuva predmete iz mediteranskog regiona koja datiraju iz 4. milenijuma p.n.e do 6. veka n.e.  Ovde se nalazi čuvena Miloska Venera.

4. Islamska umetnost

Ovo je najnovije odeljenje muzeja Luvr, u kome je smešteno preko 1000 dela islamske umetnosti i to od 7. veka do savremenog doba.

5. Dekorativna umetnost

Ceo prvi sprat krila Rišelje pripada odeljenju ove umetnosti, gde su izloženi predmeti koji se vezuju za period od kraja antike do početka 19. veka.

6. Slikarstvo

Slikarstvo zauzima najveći deo zgrade. Upravo ovde se čuva najpoznatija slika na svetu, čuvena Mona Liza.

Mona Liza – Luvr

7. Grafike i crteži

Radovi koji se ovde nalaze su osetljivi na svetlost, pa se prikazuje samo mali deo zbirke, od ukupno 130.000 crteža, pastela, minijatura.

8. Skulptura

U ovom odeljenju prikazane su skulpture koje potiču od ranog srednjeg do 19. veka. Najstarije skulpture nalaze se u prizemlju. Tu su stubovi iz 5. i 6. veka sa bazilike Notr-Dam de la Daurade (Tuluz), kasno romanički uramljeni oltarski kip na kome su predstavljeni Blagovesti, Bogorodica, Hristovo krštenje. Takođe, mnogo pažnje privlači i čuvena Miloska Venera antičke Grčke.