Naslovna Istraži Ronda: Zapanjujući grad na litici

Ronda: Zapanjujući grad na litici

Photo: Pixabay

Ronda, mali grad na jugu Španije, jedan je od najimpresivnijih gradova u svetu. Smešten je u pokrajini Malaga i spada u najstarije gradove u zemlji. 

Rondu su prvi naselili Kelti, koji su je u 6. veku pre nove ere zvali Arunda. Nešto kasnije su se fenički doseljenici naselili u blizini i osnovali naselje Acinipo, lokalno poznat kao Ronda la Vieja, Arunda ili Stara Ronda. Na žalost, ništa od njihove arhitekture ili drugih ostataka nije sačuvano.

Najstarije građevine Ronde koje se danas mogu videti sagradili su Rimljani, godinama kasnije.

Ono što Rondu izdvaja iz idiličnog pejzaža Malage je neobična i drugačija arihitektura. Gradić se prostire na dve litice, između kojih protiče brza planinska reka Guadalevin.

Grad se nalazi se na nadmorskoj visini od oko 750 metara. Najpoznatiji deo grada je 100 metara duboki strmi kanjon El Tajo kog je usekla rekla Guadalevin. Ona ga deli prirodnom granicom na dva dela. Podeljene delove vežu tri mosta – Puente Romano, Puente Viejo i Puente Nuevo.

„Novi most“ – Puente Nueve

Najimpresivniji deo Ronde je tzv. „novi most“ – Puente Nueve. Nalazi se čak 120 metara iznad kanjona. Izgrađen je u 18. veku, ali u neoklasičnom stilu, pa izgleda kao da potiče još iz rimskog doba. Tokom gradnje koja je trajala 42 godine, 50 radnika je izgubilo život.

Iznad srednjeg luka nalazi se prostorija koja je tokom godina služila u razne svrhe. Između ostalih kao zatvor i prostor za mučenje zarobljenika tokom građanskog rata od 1936 – 1939. godine.

“Novi most” – Puente Nueve

Arena za bikove, Plaza de Toros

Jedno od posebnih mesta koje treba videti je arena za bikove, Plaza de Toros. Izgrađena je od kamena u 18. veku u neoklasičnom stilu baš kao i slavni Novi most. Ona je jedna od najstarijih i najcenjenijih mesta gde se održavaju borbe s bikovima. Tokom istorije ovde su održane neke od najvažnijih borni.

Počela da se gradi 1779. godine, a završena 1785, ima mesta za 5.000 gledalaca. Zahvaljujući galerijama omogućava stanovnicima da tokom godine u njoj održavaju koncerte.

Arena za bikove – Plaza de Toros

Centar Ronde obiluje značajnim građevinama, spomenicima i trgovima. Poseduje i mnogo restorana koji nude tradicionalne, planinske specijalitete.

Ronda je vekovima privlačila umetnike iz svih sfera, poput Ernesta Hemingveja, Rainer Maria Rilkea, Orson Velsa i mnoge druge. Oni su bili i „povremeni“ stanovnici koji su ovde provodili i po nekoliko meseci godišnje.