Naslovna Putopisi Parga: Gradić duginih boja

Parga: Gradić duginih boja

Photo: IG\_marija_jovic
Photo: IG_marija_jovic

Koliko je ovaj maleni grad zadivljujući, najbolje znaju njegovi meštani, a tek od pre nekoliko godina, njegovu neodoljivu lepotu i šarm žele da upoznaju turisti širom sveta. Pogledajte kako izgleda najlepši gradić u zalivu Jonkog mora, u oblasti Epir, gradić duginih boja – Parga.

Putopis preuzet sa bloga Marija In Wonderland.

Nakon posete prošlogodišnjeg bisera Jonskog mora, ostrva Krf, želeli smo i ove godine da se vratimo toj istoj obali grčkog mora. Posle kratkog istraživanja o plažama i gradu, Parga je zvučala i više nego savršeno mesto.

Padavine i nešto niža temeperatura od uobičajene krajem meseca juna, sačekala nas je i u Pargi. Sitna kiša i veoma oblačno nebo nad Pargom, nije nam nudilo izbora za obilazak plaža, pa smo prva dva dana odlično iskoristili za šetnju i istraživanje.

Parga je grad koji će vam pružiti sve ono što očekujete od jednog primorskog mesta. Zanosne plaže, čisto i bistro more, izrazito tople dane, veoma prijatne večeri uz lagani ples vetra pored mora, prodavnice, taverne i njihove ljubazne domaćine, kao i najlepše poglede na Jonsko more.

Šta videti u Pargi?!

Ono što je svakako najpoznatije u Pargi pored šarenolikh kućica i uskih ulica jeste tvrđava. Utvrđenje je sagrađeno pre 638 godina, odnosno 1380. godine, od strane Normana, kako bi se stanovnici zaštitili od pirata i gusara. Bila je rušena dva puta od poznatog turskog gusara i admirala Hajrudina Barbarose, koji je predstavljao tada vodeću silu nad ovim delom grčkog mora.

Godine 1818. Ali Paša kupuje tvrđavu i grad Pargu od Engleza. Konačno 1913.godine tvrđava je osvojena od strane Grčke i vraćena narodu Parge. S obzirom da je oba puta bila obnavljana od strane Venecijanaca, poznata je kao Venecijanska tvrđava.

Prednost manjeg mesta jeste da je sve blizu i da je jednostavno da se orijentišete, pa je tako vrlo lako da stignete i do ove tvrđave. Nalazi se na brdu, iznad grada, a do nje možete da stignete na dva načina. Prvi je kroz stari deo grada, odnosno ulicom paralelnom od sidra koji se nalazi u samom centralnom delu kod pristaništa. Tim putem vodiće vas tačno 64 stepenika, a uz svaki predah možete da razgledate prodavnice i suvenire kojih ima skoro do ulaska u tvrđavu.

Takođe, proći ćete pored nekoliko vila koje predstavljaju smeštaj za turiste, ali u nekim kućama žive i meštani. Ako zastanete ispred njihovih kuća da se odmorite, neće biti neljubazni, jer su već navikli da u letnjem periodu, dok ima puno turista njihove kuće predstavljaju savršene kutke posebno za fotografisanje. Primetićete koliko su detalji pažjivo izabrani kako bi se sve uklopilo, od boje fasade, ograde pa sve do boje prozora i cveća.

Ulazak u tvrđavu se ne naplaćuje, a ispred stoji obaveštenje da je ulazak na sopstvenu odgovornost. Međutim, bez brige, jer je prvi deo tvrđave odmah po ulasku dobro uređen i pristupačan, ali gornji delovi uz stepenice imaju dosta odrona, pa svakako obratite pažnju dok se penjete. Ukoliko želite da se popnete do samog vrha, obavezno krenite u patikama, jer je nemoguća misija da tvrđavu istražujete u sandalama.

Photo: Marija Jovic

Drugi put do tvrđave jeste šetalištem uz more, pa između restorana kroz prolaz nastavljate ponovo istim stepenicama. Ono što vas čeka na kraju vredi svaki pređeni stepenik, ali nemojte da žurite, jer vas očaravajući pogledi čekaju u nekoliko taverni. Ne postoji tačno radno vreme tvrđave, ali čuvar kapije zatvara oko 22-23h, tako da ako ostanete nešto duže posle zalaska Sunca, obratite pažnju na satnicu, kako ne bi prenoćili unutar tvrđave.

Preporučujem vam hladno osveženje na taverni Avra, za potpuno uživanjem svih čula i magičnim pogledom. A kada se odmorite, na tvrđavi vas tek čeka još očaravajući i rajski pogled na ostatak grada, manju luku sa brodićima, ostrvo Panagia i na ceo horizont, tamo gde more ljubi nebo.

Ostrvce Panagia

Ostrvce Panagia takođe je veoma prepozntljivo na većini razglednica iz Parge. Panagia u prevodu znači Bogorodica i ona je zaštitnica Parge. Na njemu se nalaze dve crkve, crkva Sv.Bogorodice i Sv.Nikole, koje su otvorene samo za venčanja. Do ovog ostrva može da se prepliva, pa čak i jedan deo prepešači, jer je jedan nivo vode dosta plitak. Ako ne želite da preprlivate do njega, možete ga obići brodićem čija je cena povratne karte 3 evra.

Photo: Marija Jovic

Parga je bogata sa još jednom tvrđavom, čiji je naziv Ali-Pašina tvrđava iz 19.veka, koja je od grada udaljena 6 km i nalazi se u pravcu iznad Valtos plaže. Do nje možete otići bilo kojim prevoznim sredstvom, ali isto tako postoji turistički vozić koji vozi do nje. Ona je otvorena za posetioce, ali je delimično očuvana, te je u lošijem stanju od Venecijanske tvrđave.

Restorani i hrana 

Ono što Pargi sigurno ne nedostaje, jesu restorani, taverne i barovi. Duž cele obale, možete da uživate u različitim ukusima tradicionalnih grčkih specijaliteta, ali isto tako su pizze, paste, salate i razne vrste mesa neizostavni deo skoro svakog menija restorana. Nemojte se iznenaditi ukoliko vam se osoblje obrati ili donese jelovnik na srpskom jeziku, jer veliki broj turista koji posećuje Pargu upravo dolazi iz Srbije.

Neodoljivo ukusnu pizzu preporučujem vam u restoranu Rudis, koji se nalazi baš pored sidra. Stepenicama izlazite na terasu, sa koje imate pogled na grad, tvrđavu, pristanište i ostatak šetališta. Neverovatno ljubazno osoblje, prijatan ambijent i veoma ukusna hrana, sigurna sam da će vas navesti da se vratite u ovaj restoran, kao što je i nas.

Photo: Marija Jovic

S obzirom da se svi restorani nalaze u jednom redu pored šetališta, jedan restoran-bar je malo izdvojen i nešto bliži obali mora. Ako želite da uživate u zalasku Sunca i u pogledu na šarenolike kućice, ali u nešto drugačijim nijansama i uz najlepše zvuke talasa, obavezno uz čašu vina, piva ili bilo kog vama najdražeg pića posetite bar koji se nalazi pored vile Rossa. Na kraju šetališta gradske plaže, videćete šarene drvene ležaljke i u sklopu toga nalazi se bar.

Nemojte da zaboravite da se zasladite po meni najlepšom grčkom poslasticom, wafflom ili creppom, koje su najviše specifične po čokoladnim kremom. Preporučujem malenu poslastičarnicu Flavors koja se nalazi na početku gradske plaže Krioneri.

Kao najveći fan krofni, krenula je ekspedicija za njima. Achilleas pekara u Pargi za mene je predstavljala malo slatko carstvo. Pored slanog peciva, ono što najviše mami jesu slatke kiflice, kolači i naravno krofne – sa džemom, kremom ili šećerom. Moja preporuka – probajte sve, jer nisam mogla da se odlučim koja je najukusnija. 🙂

Plaže Parge

U Pargi postoje tri plaže. Prva plaža je gradska i zove se Krioneri, na kojoj imate mogućnost da iznajmite ležaljke i suncobran, ali isto tako ima dovoljno slobodnog mesta da postavite svoj peškir ukoliko želite. Preko puta nje nalazi se pomenuto ostrvce Panagia. Kao i na većini gradskih plaža, tako je i na ovoj često bilo gužve. Ono što je bilo zanimljivo primetiti jeste da je mnogo više turista bilo na plaži, nego u vodi. To je bilo karakteristično za svaku plažu, a ne samo za ovu.

S obzirom da je ovo mesto poznato i po tome što ga posećuje veliki broj turista iz Skandinavskih zemalja, moguće da oni jednostavno više vole da  se sunčaju i odmaraju na ležaljkama, pa u vodu skoro da ne ulaze.

Druga plaža koja se nalazi pored gradske, zove se Piso Krioneri. Kada dođete do kraja gradske plaže, putem nastavljate pravo i za svega pet minuta stižete do taverne Piso Krioneri, ispred koje se nalazi ova plaža. Ona je manja u odnosu na Krioneri i na njoj takođe postoji mogućnost za iznajmljivanje ležaljki i suncobrana, ali uz obalu postoji slobodan prostor da postavite svoj peškir.

Ukoliko želite da izbegnete ono najjače Sunce, iznad plaže nalazi se Atrium bar, gde možete da se osvežite sokom ili kafom i tako uživate u pogledu na malo ostrvo, u plavim nijansama mora i brodićima koji često tuda prolaze. I na jednoj i na drugoj plaži voda je kristalno čista, pogotovo u ranim jutarnjim časovima, te je savršena za sve ljubitelje ronjenja.

Treća plaža zove se Valtos, ona koja može da se vidi sa tvrđave iznad grada. Kada pređete onih 64 stepenik, levo je ulaz u tvrđavu, a blago udesno nastavljate za plažu Valtos. Do nje vam nizbrdo treba oko deset minuta. Taj prvi deo plaže je potpuno prazan, odnosno bez ležaljki, dok se napred nalaze beach barovi kao i razni sportovi na vodi i pedaline. Ova plaža razlikuje se od prethodnih po tome što je duga skoro 1km. Voda je takođe čista, ali se u vodi nalazi morska trava, pa i nije baš pogodna za ronjenje. Za sve one koji ne vole da pešače ili nisu u dobroj fizičkoj kondiciji, do ove plaže možete brodićem, čija je cena povratne karte 5€.

Ostale plaže koje se nalaze u okolini Parge, mogu da se obiđu bilo kojim prevoznim sredstvom putem kopna, ili putem mora sa brodićima. Plaža Lichnos takođe je pored ovih plaža jedina do koje može da se ode pešaka i udaljena je od Parge 4 km. Do ove plaže takođe vozi brodić, a cena povratne karte je 10€.

Photo: Marija Jovic

Titulu rajske plaže u Pargi osvojila je plaža Sarakiniko. Od Parge je udaljena 13 km, a brodićem vam treba oko 30 minuta, čija je cena povratne karte 12€. Od pristaništa kreće se putem Valtos plaže i nastavlja njenom celom dužinom.

Tirkizno, prozirno more u koje možete da se ogledate, oduzimaće vam dah sve dok se ne iskrcate sa brodića. Plaža je manja, ali i ona ima jedan deo sa ležaljkama, a drugi deo je slobodan. Ovo je plaža koja je stvorena za ronjenje, opuštanje i uživanje svih čula. Iznad plaže nalazi se taverna, sa koje se pruža pogled na nebesko plavo Jonsko more i stene sa kojima je ova plaža okružena.

Da li ste znali…

Legenda kaže da je plaža Sarakiniko dobila ime po gusaru Sarikanu, koji se usred oluje nasukao sa svojom posadom na ovoj obali. Ne sluteći da je gusar, meštani ga prihvataju i pozivaju na venčanje. Njegov zlobni plan da ih opljačka i ukrade mladu, meštani su uspeli da spreče i da ga proteraju iz zaliva.

Cene, raspored polaska i odlaska brodića, nalaze se kod pristaništa u Pargi. Brodići voze svakog dana do obližnjih plaža i tako možete da napravite sopstveni mini izlet i obiđete još neku plažu u okolini. U zavisnosti od plaža i barova, cena ležaljki je 6-12€, sa ili bez konzumacije pića.

Izleti i okolina Parge

Za sve one kojima se Parga učini isuviše malenom i imaju želju da istraže i njenu okolinu, ponuda izleta je zaista raznolika. Ono što vam nude lokalne agencije su uglavnom izleti koji su već godinama poznati za ovu regiju Grčke, a to su: obilazak Lefkade, Kefalonije i Itake, grad Krf i ostrvo Vido, Paxsos i Antipaxsos, Zagoria i Vikos klisura, Albanija, reka Aheron i zaliv Amudia i Meteori.

Bilo da planirate da Pargu posetite u sezoni ili u vansezoni, cena izleta ostaje ista. Ukoliko ste došli preko turističke agencije, spremite se da izlete platite duplo više, nego kada bi u Pargu došli kolima, jer se njihova cena kreće se od 20€ do 45€.

Photo: Marija Jovic

Svako ko je posetio bar jedno grčko ostrvo, u oblasti Jonskog mora, verujem da nije ostao ravnodušan, jer Krf, Lefkada, Kefalonija i Zakintos predstavljaju male bisere Grčke. Smatram da i Parga itekako može da parira ovim ostrvima po svojoj neodoljivoj lepoti grada i izuzetnoj čistoj vodi.

Međutim, ono što će većina reći za Pargu, jeste da je možete obići za jedan dan ili za svega nekoliko sati. I to je zaista tako. Ona je savršena za izlet turu, ali mislim da je još savršenija da se da u njoj uživate malo duže od nekoliko sati.

Gradić je poput nebrušenog dijamanta i svakog dana, do kraja letovanja, iznova sam se divila njegovim pogledima, ulicama i plažama i slikovitim pejzažima kao sa prvim susretom.

Svako ko želi da se odmori, da ne zavisi od prevoznog sredstva, odnosno da rentira automobil ili skuter, ima mogućnost da ide na različite plaže, da se uveče opusti u šetnji pored mora, da uživa u očaravajućim pogledima kako preko dana, tako i noću, onda je Parga savršeno mesto za vas.

Napomena: Sve fotografije su autorske i ne mogu se preuzimati bez dozvole. https://www.instagram.com/_marija_jovic/