Naslovna Zanimljivosti Kućica na Drini: Simbol Bajine Bašte

Kućica na Drini: Simbol Bajine Bašte

Photo: IG/_marija_jovic
Photo: IG/_marija_jovic

Kućica na Drini je mesto koje neprestano privlači putnike iz različitih delova sveta. O njoj su pisali mnogi svetski mediji a mi imamo tu čast da je deo naše lepe Srbije.

Priča o „Kućici na Drini“ počinje u leto daleke 1968. godine. Grupa bajnobaštanskih dečaka koji su uživali na steni, odlučili su da sa obale donesu daske za ležanje, počeli su da ih uspravljaju kako bi se zaštitili od sunca i nastao je prvi oblik kućice.

Iste godine, kućicu odnosi nemirna Drina, ali, isti ti dečaci je iznova vraćaju i postavljaju na svoje mesto. Tada na velikoj steni na sredini Drine, podižu kućicu koja postaje simbol Bajine Bašte.

Drina je više puta uspevala da je sruši i odnese, ali, zaljubljenici u reku nisu dozvolili da nestane. Uvek su je vraćali, popravljali i gradili novu. Po šesti put je obnovljena 2005. godine, ali je tada dobila i betonske grede, koje su predstavljale čvrstu osnovu za kućicu.

Nakon velike poplave u decembru 2010.godine, ponovo silinom reke nestaje sa stene. Međutim, od 2011. godine kućica ponovo krasi Drinu i pleni svojom skromnošću i lepotom.

Ne moramo da idemo kilometrima daleko da bismo pronašli lepotu, imamo je i u svom dvorištu. Kućica na steni se nalazi 2km nizvodno od Bajine Bašte, sama priroda koja je okružuje vredna je svake pažnje.