Naslovna Zanimljivosti Mesto gde se spajaju Atlantski okean i Karipsko more

Mesto gde se spajaju Atlantski okean i Karipsko more

Prinscreen YouTube/Eleuthera Bahamas
Prinscreen YouTube/Eleuthera Bahamas

Eljutera je jedno od nekoliko ostrva koji se nalaze unutar arhipelaga na Bahamima, oko 80 km istočno od glavnog grada Nassau. Dugačak je oko 180 km, a ne nekim mestima širok tek 1,6 km.

Upravo se na ovim najužim mestima najbolje vidi ovaj spektakularni prizor. Na jednoj strani ostrva svetlo plava voda plitkog Karipskog mora, a na drugoj potpuna suprotnost – duboki i modri Atlantski okean.

Jeda od najboljih pozicija za posmatranje ovog spoja je most Stakleni Prozor.

Stakleni prozor

Stakleni Prozor je izgrađen na prirodnom mostu koji veže dva dela Eljutere. Ubrzo je nakon izgradnje postao i najposećenija destinacija ostrva.

Prirodni kameni most koji veže severnu i južnu Eljuteru postoji već godinama. Ali, niz uragana koji su pogodili ostrvo 1940-ih ga je gotovo uništio. Tada je odlučeno da se ojača betonom, pa je na njemu konačno izgrađen i pravi most, poznat kao Stakleni Prozor.

Zbog sila Atlantskog okeana s jedne i Karipskog mora s druge strane, ovaj most konstantno mora da se obnavlja. Nakon uragana Floyda koji je pogodio ostrvo 1999. godine od mosta gotovo ništa nije ostalo, a iako se popravio u roku od nekoliko meseci, geografija se zauvek promenila.

Čak i nakon više od jednog veka od ovog nemilog događaja radnici svakodnevno popravljaju tek nastale pukotine na mostu, samo da bi sledećeg dana već pronašli nove. Piše portal Pixelizam.