Naslovna Istraži Burano: Šareno ribarsko ostrvo Italije

Burano: Šareno ribarsko ostrvo Italije

Photo: Pixabay

Burano je italijansko ostrvo koje čini grupa od četiri mala ostrva koja su povezana nizom mostova. Krase ih neverovatne živopisne boje, po kojima je ovo mesto i poznato.

Burano se nalazi na samo 40 minuta vožnje od Venecije. To je staro ribarsko selo. Pravi mali raj za odmor od venecijanske gužve, nadaleko poznat po svojim veselim fasadama.

Burano su osnovali Rimljani. Oni su ovde svoje prve kuće gradili od vune i blata. Kasnije, ove jednostavne građevine zamenjene su kućama od cigle, kada je i nastala tradicija bojenja istih u jarke dugine boje.

Legenda kaže da su ribari bojili svoje kuće u vedre i šarenolike boje kako bi mogli da ih vide izdaleka i izbegli da se nasukaju na obalu po povratku s morskih putovanja.

Svaka uska uličica otkriva nešto novo, neku novu boju, neki novi i drugačiji izgled.

U samoj luci nalazi se toranj sa zvonikom. Toranj je nakrivljen na jednu stranu, zato što se celo ostrvo već godina ljulja zbog vodenih strujaTo ljuljanje se oseti već pri silasku na njegovo tlo, ali se hodajući svako veoma brzo privikne.

Čitavo područje Burana je podeljeno vodenim kanalima, po kojima se obavljaju svakodnevni poslovi.

Živopisni kanali kroz Burano

Ostrvo čipke

Burano broji oko 3000 stanovnika koji se u većini bave ribarstvom ali i izradom čipke. Čipka je nadaleko poznata po svojoj filigranskoj izradi skupocenih predmeta koje tradicionalno izrađuju žene.

Njihova čipka je postala poznata kada je Leonardo da Vinci od njih kupio tkaninu koja je korištena na oltaru koji se nalazi u katedrali Duomo di Milano.

Na samom trgu nalaze se i Muzej čipke, odnosno kako ga meštani zovu „Museo del Merletto“.

La Casa di Bepi Sua“ najšarenija kuća Burana

Jedan od najčešćih motiva na italijanskim razglednicama je upravo kuća „La Casa di Bepi Sua“Oslikao ju je Bepi, rođen kao Giuseppe Toselli.

Kuća je slikana uz upotrebu svih duginih boja s motivima različitih geometrijskih oblika.

La Casa di Bepi Sua – Burano