Naslovna Vesti Brutalna dresura: Slonovi se izgladnjuju, iskorišćavaju i tuku

Brutalna dresura: Slonovi se izgladnjuju, iskorišćavaju i tuku

Photo: Pixabay

Jedna od zemalja koja važi za pravi raj na Zemlji sigurno je Tajland. Imidž prirodne oaze i lakoće postojanja narušavaju sve glasniji navodi o iskorišćavanju i zlostavljanju jednog od tajlandskih simbola – slonova.

Pre desetak godina na internetu se proširio video na kojem je prikazana „dresura“ slonova od tek nekoliko meseci. Vidi se kako su stalno vezani, da se tuku, izgladnjuju i koriste se još brojne druge metode mučenja kako bi slonovi bili poslušni.

Slonovi su jedan od najvećih turističkih atributa Tajlanda, a najpoznatije su jahačke rute kroz prašumu. Ostatak teksta pročitajte na 100posto.hr.

Činjenice o slonovima

Na svetu danas postoje samo tri vrste slonova: Afrički slon, Afrički šumski slon i Azijski slon. Sve ostale vrste su izumrle.

Na granici 20. veka, na svetu je postojalo nekoliko miliona Afričkih slonova i oko 100.000 Azijskih slonova. Danas se taj broj procenjuje na 450.000 – 700.000 Afričkih slonova i između 35.000 – 40.000 divljih Azijskih slonova.

Slonovi su vrlo osetljive i brižne životinje. Žale za izgubljenim članovima, a kada je npr. mladunac u nekoj bolesti, cela porodica brine da mu bude bolje.

Slonovi plaču, smeju se i igraju, baš kao i ljudi. 

Ako vas put nekad odvede ka Aziji ili Africi i pomislite da bi bilo zanimljivo da jašete slonove, razmislite dvaput!