Naslovna Istraži Asos: Grčko ribarsko selo nestvarne lepote

Asos: Grčko ribarsko selo nestvarne lepote

Asos - Kefalonija

Asos, šarmantno seoce smešteno 36 km severno od Argostolija, glavnog grada Kefalonije. Ima oko sto stanovnika i jedno je od omiljenijih mesta na ostrvu.

Ulaskom u selo odmah nailazite na mali trg pored obale sa starim kućama u boji, spomenikom, sidrom i starim topom. Na trgu postoji nekoliko tradicionalnih grčkih restorana i mali dok izgrađen za privatne čamce lokalnih ribara.

Glavni skver Asosa nosi ime Pariz, u znak zahvalnosti Francuzima koji su posle razornog zemljotresa pomogli da se obnovi.

Uzane uličice, kuće u raznim bojama obrasle lijanderom karakterišu ovo malo mesto. Za Asos kažu da je mini Fiskardo. Tradicionalna arhitektura, mirni pejzaži, netaknuta priroda i šljunkovita plaža u hladovini četinara, razlog su sve veće posete ovom mestu.

Obala Asosa je najvećim svojim delom kamenita ali postoje i dve plaže. Jedna je mala, ali je more veoma čisto, tirkizno-plave boje, mirno i idealno za decu. Druga plaža se nalazi nedaleko od puta koji vodi prema tvrđavi i okružena je drvećem četinara.

Asos nudi potpuno drugačiju atmosferu u odnosu na druga mesta na Kefaloniji.

Tvrđava na Asosu

Asos je povezan sa tvrđavom izgrađenom u 16. veku koja je nekada služila kao zaštita ovog dela ostrva Kefalonije od pirata.

Put do vrha tvrđave iznosi manje od 2 km, a stiže se za nešto više od pola sata lagane šetnje.

Ova tvrđava je bila od velikog strateškog značaja. Bila je uporište Venecijanske vojske. Danas se ovde mogu videti ostaci zidina tvrđave kao i crkva Svetog Marka i kapela posvećena proroku Elijasu u kojoj se nalazi drveni ikonostas.

Za vreme drugog svetskog rata u tvrđavi je bio zatvor za nemačke zarobljenike, mogu se čak videti i ostaci zatvorskih ćelija. Zanimljivo je da je i posle drugog svetskog rata ovde bio zatvor ali za političke zarobljenike.

Oko tvrđave može da se prošeta, postoji lepo sređen park i za svaku je preporuku da ga posetite.

Asos, Kefalonija