Naslovna Istraži Kapadokija – Zemlja šarenih balona i ugašenih vulkana

Kapadokija – Zemlja šarenih balona i ugašenih vulkana

pixabay
pixabay

Kapadokija se nalazi u centralnoj Anadoliji, u unutrašnjosti Turske, 200 km severoistočno od turske prestonice Ankare.

Smeštena je na površini od oko 80 km2, između tri ugašena vulkana – Erdžijes, Guldag i Hasandag. Ispuštanjem lave u periodu dužem od milion godina, izazvali su pojavu prirodnog fenomena po kome je Kapadokija poznata u celom svetu.

Pored vulkanske lave, jaki vetrovi i obline kiše stvorili su zadivljujući prirodni pejzaž. Pejzaž, sačinjen od kamenih struktura, glomaznih formacija stena nastalih od belog vulkanskog pepela, stručno nazvanog tuf.

Najpoznatija mesta Kapadokije su smeštena u trouglu između Nevšehira, Avanosa i Urgupa. Zadiviće vas vilenjački dimnjaci, muzej Goreme, kamene crkve, manastir Zelve i još mnogo toga.

Nevšehir

Ovaj gradić se smatra srcem Kapadokije jer predstavlja jednu od najbogatijih turskih provincija. Nevšehir je glavna pokrajina Kapadokije i predstavlja prelepu kombinaciju prirode i istorije.

Nevšehir ima stari i novi deo grada. U Starom delu se nalazi tvrđava, dok je Novi deo rezervisan za brojne restorane, Ataturkov bulevar i Lalekadesi u kojoj se nalazi autobuska stanica. Muzej Nevšehir je takođe prava poslastica za sve ljubitelje istorije.

Urgup

Urgup se nalazi 20 km istočno od Nevšehira, i jedan je od najvažnijih centara kapadokijske regije.

Imao je više različitih imena tokom istorije, a mnoge pećine raštrkane u njegovoj okolini čine ga veoma privlačnom turističkom destinacijom. Ima mnogo hotela, motela i mesta za zabavu.

Urgup je dobro početno mesto za izlete u obližnje naselje Goreme.

Hotel „Yunak Evleri“

Goreme – Naselje Kapadokije uklesano u kamenu

Goreme je, zajedno sa Urgupom, najpoznatije naselje u ovom kraju. Proglašeno je svetskom kulturnom baštinom pod zaštitom UNESCO-a.

Malo mesto Goreme , nalazi se u jednom od procepa – kanjona između dva platoa, u zapadnom delu severne Kapadokije, oko 13 km od centra čitave oblasti – grada Nevšehira.

U podnožju između dva platoa, smestila se ulica sa suvenirnicama, prodavnicama tepiha i hrane. Iza prodavnica u jednoj „vilinskoj steni“ nalazi se starorimska grobnica. Ostaci stubova uklesani u steni koje možete videti i odozdo, nose naziv Roma Kalesi odnosno „Rimska tvrđava“.

Muzej na otvorenom na obodu mesta Goreme koji čini veća grupa čudesnih stena, mesto je jedne od prvih manastirskih zajednica na svetu. Hodajući muzejem na otvorenom, primetićete da stene sa mnogobrojnim otvorima – skrovištima i crkvama, i iz daleka izgledaju kao da je neko „radio“ na njima. Pravo je čudo kako drevni osvajači ovu činjenicu često nisu uspevali da primete. U većini slučajeva su prolazili ovim predelima u neznanju da se iza otvora, u skloništima skriva na hiljade ljudi.

U okviru muzeja na otvorenom, imaćete priliku da vidite neke od najznačajnijih crkvi Kapadokije: Tokali Kilise „Crkva kopče“, „Kapela Svete Barbare“, „Jabučja crkva“, „Zmijska crkva“, „Crkva sandala“.

pixabay
Goreme – Muzej uklesan u kamenu

Avanos – Grad grnčarije

Avanos je gradić od oko 12 000 stanovnika. Nalazi se na severnoj obali najduže turske reke Kizilirmak „Crvena reka“. Dana je nadaleko čuven po grnčariji od crvene gline.

Grnčarija se ovde pravila još 2000 – 1500. pre naše ere, u doba Hetita.

Kapadokijska grnčarija pravi se mešanjem crvene gline iz reke Kizilirmak i bele zemlje kapadokijskih vulkanskih stena. Još uvek se oblikuje na starinski način, pomoću grnčarskog točka, sprave koju su izmisli stari Sumerci.

Let balonom iznad Kapadokije

Ovo je jedna od najpoznatijih i najskupljih aktivnosti na putovanju po Kapadokiji. Let balonom traje minimum sat vremena i turistima omogućava da vide delove Kapadokije koje inače ne bi mogli videti sa zemlje.

Pre leta prođu se kratka uputstva o tome kako da se ponaša za vreme leta i spuštanja. U zavisnosti od vremena izlaska sunca, baloni poleću između 06:30h i 07:30h i dižu se u visinu do otprilike 300m.

Cena ima različitih, a sve zavisi od nivoa usluge. Bazična cena ili minimalna  je oko 100$ po osobi. Uključuje transfer od hotela, pecivo i kafu, mesto u korpi balona u koju stane max. 28 ljudi. Ako odvojite više novca, usluga je bogatija, ceo događaj je luksuzniji i traje duže.

Let balonom iznad Kapadokije