Naslovna Istraži Prag – Zlatni grad sa stotinu tornjeva

Prag – Zlatni grad sa stotinu tornjeva

pixabay

Prag, glavni grad Češke jedan je od najstarijih i najlepših gradova u srednjoj Evropi. Danas je jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija, a samo posle nekoliko sati provedenih u njemu, shvatili biste i zašto.

Zlatni grad„, „Grad stotinu tornjeva„, „Kruna sveta„, „Grad zlatnih krovova„, samo su neki od naziva za ovaj grad. Mesto u kojem ćete se vrlo brzo izgubiti u njegovim živopisnim uličicama, osetiti njegov gotički duh i oduševiti se mogućnostima koje vam pruža.

Prag nije mnogo stradao u Drugom svetskom ratu, pa je njegova arhitektura (Stari grad, Donji grad i Novi grad) jedna od najsačuvanijih u Europi. Predstavljena je svim istorijskim stilovima: srednjevekovna romanika i gotika, renesansa, barok, neoklasicizam, historicizam, secesija, funkcionalizam i postmoderna arhitektura.

Tri glavne turističke znamenitosti grada su: Karlov most, astronomski sat Orloj i Praški dvorac.

 

Karlov most – Prag

Karlov most je glavno obeležje Praga. Izgrađen je davne 1357. godine. Ime je dobio po najpoznatijem kralju, Karlu IV. Originalnog naziva „Kameni most„.

Spektakularni most već 600 godina je svedok istorije, bitaka, smaknuća, i, sve više, filmskih snimanja.

Upečatljiv je po svoja dva gotička tornja na svakom njegovom kraju, koja predstavljaju ulaz i po brojnim statuama duž njega.

Najznačajnije obeležje mosta su upravo te statue, galerija od 30 kipova. To su sveci i druge religijske figure koje su na most postavljane od 1683., kako bi narod podsećale na pohađanje mise. Danas su svi kipovi na mostu kopije originala koji se nalaze u raznim muzejima širom grada.

Ako malo bolje progledate, primetićete da most nije potpuno ravan. Naime, njegovi graditelji su to namerno uradili kako potencijalni osvajači grada, ukoliko dođu s druge strane reke, ne bi mogli da imaju nesmetani pogled na gradske zidine.

Karlov most – Prag

Astronomski sat Orloj

Astronomski sat (Pražský orloj) je treći najstariji astronomski sat na svetu i najstariji sat koji još uvek kuca. Postavljen je 1410. godine na severnom zidu stare gradske većnice u Pragu, gde i danas stoji.

Astronomski sat sastoji iz tri dela – procesija apostola na vrhu, deo koji pokazuje vreme i deo sa kalendarom.

Kostur, koji meri vreme predstavlja Smrt i povlači konce pogrebnog zvona jednom rukom, dok drugom primiče uveličavajuće staklo. Prozori iznad tog dela se otvaraju i pojavljuju se Isus i dvanaest apostola. Kada se prozor na kraju procesije zatvori, petao koji se nalazi iznad prozora kukuriče i lupa krilima, označavajući pun sat.

Pored sata se nalaze četiri figure, dve na svakoj strani. One predstavljaju četiri figure prezira tog vremena. Sujeta je predstavljena kroz figuru koja gleda u svoj odraz u ogledalu. Pored sujete stoji pohlepa – figura koja drzi vreću novca u rukama. Na susednoj strani sata se nalazi smrt predstavljena kroz figuru skeleta. Na kraju se nalazi uživanje tj zabava koju predstavlja figura Turčina koji drži instrument.

Astronomski sat – Prag

 

Praški dvorac

Praški dvorac najveći je drevni dvorac na svetu. Jedan je od tri glavne turističke znamenitosti grada, Karlov most i astronomski sat zauzimaju prva dva mesta.

Sastoji iz tri sekcije (dvorišta). U trećem dvorištu nalazi se prelepa katedrala Svetog Vitusa – najveća, najznačajnija i najlepša crkva u Pragu.

Impozantna struktura, koja nadgleda ceo grad, je predstavljala sedište vladara i predsednika ove zemlje vekovima.

Tragovi dvorca datiraju još iz 880. godine i vladavine princa Borivoja, a prva građevina na tom području bila je crkva Device Marije. Današnja bazilika sv. Jurja i katedrala sv. Vida potiču iz prve polovine 10. veka, da bi tokom vladavine Karla IV. dvorac dobio gotičke crte i još čvršće zidine, koje su vekovima nadograđivane.