Naslovna Istraži Santorini – Najromantičnije ostrvo Mediterana

Santorini – Najromantičnije ostrvo Mediterana

pixabay
pixabay

Grčka je poznata kao zemlja bogate prošlosti, prirodnih lepota, mnoštvo ostrva koja se protežu od Jonskog do Egejskog mora, a jedno od tih je Santorini.

Stanovnici Santorinija tvrde da je njihov zalazak sunca najlepši i potpuno očaravajući doživljaj. Dah romantike na vulkanskoj zemlji ostrva zaljubljenih, išaranoj potpisima parova koji su svoje ime upisali kako bi njihova ljubav trajala zauvek, oseća se i u imenu ostrva. Nazvan je po Svetoj Irini (Santo Erini), zaštitnici parova.

Ono što izdvaja Santorini od drugih ostrva je njegov način nastanka. Naime, u nekom trenutku u prošlosti, ostrvo je u celini bilo vulkan. Prilikom erupcije, vulkan se urušio. Kada se magma ohladila u kontktku sa morem, ostalo je ostrvo u obliku polumeseca.

Već nekoliko godina unazad, Santorini se nalazi na listi top 10 najposećenijih ostrva na svetu. Prepoznaljiv po karakterističnoj kombinaciji plave i bele boje.

Osim jedinstvenog prirodnog fenomena i kontrasta građevina, Santorini je poznat po fantastičnom vinu, za koje se smatra da je među najboljim vinima u Grčkoj.

Santorini nije ostrvo koje se ističe po plažama, kao ostala Grčka ostrva. Plaže su  su crne boje, zbog vulkanskog porekla. Nije jednostavno doći do njih. Zato je za obilazak obale najbolje otići na vožnju brodom. Ali duboko plava voda i crno kamenje koje se izdiže na plažama su prizor za pamćenje i vredi ih obići.

Posebna atrakcija su Crvena (Kokkini Paralia) i Bela plaža (Aspri Paralia). Na crvenoj plaži naićićete na crveni pesak, a Bela plaža sastavljena je od crnog peska, a ime je dobila po belim stenama, koje je okružuju.

pixabay

 

Crkve Santorinija

O lepotama crkava Santorinija, kojih ima više od tri stotine, najbolje svedoče fotografije. Bele kikladske kućice prošarane plavim kupolama na vrhovima crnih vulkanskih stena, čine pejzaž jedinstvenim na svetu.

Neke od najpoznatijih crkava na ostrvu su:

  • Panagia Episkopi blizu Mesa Gonije, sa freskama iz 11. veka
  • Metropolitan u centru Fire koju je oslikao lokalni umetnik Kristoforos Asimis
  • Katolička katedrala posvećena Jovanu Krstitelju
  • Crkva preobraćenja Rozaria u katoličkoj četvrti Fire
  • Manastir proroka Ilije na planini iznad sela Pirgos
  • Manastir iz 17. veka posvećen svecima Pantelejmonu, Zoodohosu Pigi i Nikoli u blizini mesta Firostefani

 

Fira

Glavni grad Santorinija Fira, sa oko 2000 stanovnika nalazi se na 300 metara nadmorske visine, na ivici vulkana Kaldera.  Fira je poznata po belim kućama s plavim vratima i prozorima, crkve na ostrvu ukrašene u sličnom stilu.

U Firi možete obići Arheološki muzej, a svi posetioci obavezno prošetaju ulicom iz koje se pruža fantastičan pogled na Kalderu. Firu je lepo posetiti u toku dana, ali isto tako i kasno popodne kad možete uživati u zalasku sunca.