Naslovna Zanimljivosti Londonsko oko – Panoramska vrteška visoka 135 metara

Londonsko oko – Panoramska vrteška visoka 135 metara

pixabay
pixabay

Londonsko oko poznato i kao Milenijumski točak je panoramska vrteška, visoka 135 metara, sa koje se pružaju neki od najlepših vidika na grad.

Londonsko oko se nalazi na južnoj obali Temze nedaleko od Vestminsterskog mosta. Sagrađeno je uoči dočeka novog veka, kada su građeni i Milenijumski most i Milenijumska kupola.

Na konstrukciju su zakačene 32 klimatizovane kapsule koje su napravljene od stakla zbog dobrog pogleda. Svaka može da primi tridesetak osoba. Točak je težak 1.700 tona.

Prve dve godine točkom se provozalo čak 8,5 miliona ljudi. Mnogi posetioci se slažu da je pogled na London, sa 135 metara nadmorske visine, veličanstven i nezaboravan.

S obzirom da se u njegovoj neposrednoj blizini nalaze Parlament i Big Ben, Katedrala sv. Pavla, Bakingemska palata, točak je idealan izbor za pogled na London iz ptičje perspektive. Pogled seže i do 40 kilometara u daljinu.

Londonsko oko je delo čuvenih arhitekti Franka Anatolea, Nika Bajlija, Stiva Čiltona, Malkolma Kuka i Marka Sparovhavka.

Dubai gradi vrtešku, koja će sa 204 metara visine nadmašiti ne samo čuveno Londonsko oko, već i trenutnog rekordera – 167 metara visok točak u Las Vegasu u Nevadi.

 

Zanimljivosti

  • U jednoj godini London Eye oko svoje osi napravi čak 7668 putovanja. Ukupna dužina vožnje iznosi 3700 kilometara, što je jednako udaljenosti od Londona do Kaira u Egiptu.
  • Super model Kejt Mos drži rekord kao osoba iz Europe koja se najviše puta vozila ovom atrakcijom – ukupno 25 puta. Kada govorimo o poznatim ličnostima izvan Evrope, tu je Džesika Alba koja je posetila Londonsko oko čak 31 put.
  • Londonsko oko godišnje ima više posetilaca nego poznate atrakcije poput Tadž Mahal u Indiji ili piramida u Gizi.
  • Svaka rotacija traje oko 30 minuta, što znači da kapsula putuje brzinom od oko 0.9km na sat. Tolika brzina omogućava gostima da ulaze i izlaze iz kapsule bez potrebe da se točak zaustavlja.