среда, 6 децембра, 2023
Naslovna Istraži Top 4 evropskih gradova koji su najlepši u proleće

Top 4 evropskih gradova koji su najlepši u proleće

pixabay
pixabay

Iaoko su sva godišnja doba lepa na svoj način, ima nešto zaista posebno i lepo kada se priroda budi u proleće. Gradovi dobijaju neki novi i svež izgled, parkovi i šumarci se boje u neke vedrije boje, mora i reke postaju plavije i lepše.

Ovo je naša top lista najlepših evropskih gradova u proleće koje morate da posetite:

1. Amsterdam

Holandija je najveći proizvođač cveća u svetu. Lale su njen zaštitni znak, i njen najlepši prolećni ukras. Ako se odlučite da tokom proleća posetite Amsterdam, nećete pogrešiti ako se provozate biciklom po okolini holandske prestonice. Uživaćete u raznobojnim poljima. Posebno uživanje pružiće vam poseta gradiću Lise, gde se nalazi Keukenhof vrt, poznat i pod nazivom Bašta Evrope, jedan od najvećih cvetnih parkova na svetu.
Keukenhof – Najveći cvetni vrt na svetu

2. Budimpešta

Budimpešta je stvorena za pešačenje, pa je zato posebna draž da ga posetite baš u proleće. Prijatne prolećne temperature će vam omogućiti da istražite svaki njen deo i uživate u jednom od najlepših evropskih gradova.

Prošetajte obalom Dunava uz koju se niže mnoštvo znamenitih zdanja među kojima dominira zgrada mađarskog Parlamenta. Iz Pešte pređite na drugu obalu Dunava preko grandioznog Sečenjijevog lančanog mosta, posetite tvrđavu i stari grad Budim.

Sečenjijev lančani most – Simbol Budimpešte

3. Pariz

Francuska prestonica poznata je kao „grad ljubavi“ i ima beskrajne bašte, drvorede i parkove koji mame na razgledanje. Pariz je uvek romantičan, ali to je posebno vidljivo u proleće kada procveta prvo cveće i krošnje se zazelene.

A kako je Pariz dobio nadimak „grad ljubavi“ pročitajte u ovom postu: Da li znate kako su poznati gradovi sveta dobili nadimke?

Pogled s Ajfelovog tornja

4. Lisabon

Glavni grad Portugala, Lisabon, grad sa dušom i muzikom fada. U Lisabonu nikako ne treba propustiti šetnju najstarijim kvartom grada poznatim kao Alfama sa starim tavernama, veličanstveni zamkom S.Đorđa. Prošetajte do trga Rosario (ruža) – glavni gradski trg, manastira Sv. Žeronimusa, do kule Belem, Bica lifta.

Tramvaj broj 28 u Lisabonu uživa legendarni status. Žuti jednovagonac, koji se uspinje uskim gradskim uličicama, jedan je od najprepoznatljivijih gradskih simbola.

Živopisan grad, sa sedam brda, pun kontrasta i vedrih boja, koji sa prvim prolećnim suncem budi sve ono najlepše u sebi.

Tramvaj kao turistička atrakcija Lisabona