Naslovna Istraži Zakintos – Ostrvo sa najpoznatijom plažom Jonskog mora

Zakintos – Ostrvo sa najpoznatijom plažom Jonskog mora

pixabay
pixabay

Ostrvo Zakintos ili Zante, kako ga lokalno stanovnišvo još zove, svojom lepotom začaralo je trojanskog princa Zakintosa koji ga je prvi otkrio, pa je po njemu i dobilo ime.

Zakintos je treće po veličini od sedam većih jonskih ostrva, a ujedno i jedno od najlepših i turistički najposećenijih destinacija.

Zante ima blagu mediteransku klimu sa dosta padavina tokom zime, što doprinosi gustoj vegetaciji, a to je ujedno i glavna karakteristika oblasti Jonskog mora.

Dugogodišnja okupacija Venecijanaca ostavila je dubok trag na arhitekturi, čija su glavna odlika lepe građevine, interesantne crkve, spomenici i trgovi. Njihovom zaslugom podignuta je i tvrđava na brdu Bohali, iznad današnjeg grada Zakintosa. Tvrđava Bohali je uređen lokalitet, a sa njenog vrha pruža se predivan pogled na celo ostrvo, prizor koji će vam se urezati u sećanje.

Dva puta godišnje meštani prave proslave u čast sveca, zaštitnika ostrva, svetog Dionisiosa. Letnja proslava je najveća, a održava se 24. avgusta svake godine.

Postoji i crkva posvećena njemu. Građena je u venecijanskom stilu, a zvonik je identična kopija zvonika crkve svetog Marka u Veneciji. Svetog Dionisiosa zovu i „hodajući svetac“, jer se smatra da još noću „šeta“ i pomaže onima koji imaju probleme.

Zaliv Laganas

Laganas je zaliv dugačak skoro 9 kilometara, poznat kao najveće i najživlje letovalište na Zakintosu, sa jednom od najlepših plaža i kristalno čistim i prozirnim morem.

Na svakom koraku ostrva oseća se duh prošlih vremena i davnih civilizacija koje su ga naseljavale. Brojne peščane plaže, fascinantni predeli i ludi noćni provodi čine posetu ovom mestu nezaboravnom.

Zanimljivo je napomenuti da u nekoliko klubova u ovom mestu prave tematske žurke, za Srbe, Italijane ili Engleze. Pušta se isključivo muzika ovih nacija, pa je zato ovo mesto omiljeno među mlađom populacijom.

Zaliv je poznat po ulozi nacionalnog parka, s obzirom na to da je upravo tu rezervat morskih kornjača caretta caretta, koje su zaštićena vrsta. Mogu da budu veoma velike, prečnika 1,20 metara, a trenutno ih ima samo 700 u celom svetu. Četiri omiljene plaže ovih morskih bića su Kalamaki, Sekania, Dafni i Gerakas.

 

Najlepša plaža Zakintosa – Navajo

Na severo-zapadu ostrva Zakintos nalazi se skriveni zaliv, sa veoma čudesnom plažom. Zahvaljujući olupini jednog broda postala je jedna od najpoznatijih plaža na svetu.

Navajo se često pominje kao Shipwreck (Brodolom) plaža, upravo zbog olupine broda Panagiotis za koji se veruje da je pripadao krijumčarima. To je ujedno doprinelo da Navajo dobije još jedan nadimak – Krijumčarski zaliv.

Do plaže se može doći  samo brodom, ali ga možete videti i sa okolnih stena koje se izdižu iznad plaže. Boja peska, mora, uvala, stene koje je okružuju, nasukani brod, nešto je što vas ostavlja bez daha kada ugladate ovu plažu.

Zakintos

 

Plave pećine

Jedna od najvećih atrakcija Zakintosa zasigurno su Plave pećine, u koje se delimično može i ući malim brodom. Sunčeva svetlost se reflektuje o stene i boji mora kod ovih pećina daje potpuno plavu nijansu, tako da je prizor zaista neverovatan.

Doživljaj je najbolji ujutru kada je svetlost u pećinama najjača. Najsvetlija je pećina Kianoun.

Ovaj geološki fenomen nalazi se istočno od vrha Shinari i smatra se jednom od najlepših prirodnih atrakcija Grčke. Ime su dobile od grčkih phokialinaroda. Poznate su još i kao Plave pećine Volimes jer se nalaze u blizini lepog i živopisnog sela Grčke, Volimes. Dugačke su 40-50m, 25-30m široke i 20-25m visoke, samim tim su mnogo veće od čuvenih Grotta Azzura (Plave pećine) na Kapriju u Italiji.

Plave pećine Zakintos