Naslovna Zanimljivosti Spisak država u kojima morate biti oprezni kada ih posetite!

Spisak država u kojima morate biti oprezni kada ih posetite!

Ako volite da putujete, otkrivate nove države i zanimljiva mesta, svakako se pre nego što krenete informišite o tome jesu li ona sigurna. Ako nisu, informišite se koja mesta morate izbegavati kako bi vaše putovanje prošlo onako kako ste ga i zamislili. Nemojte slušati neutemeljene informacije o tome koliko su neka mesta opasna, već se sami dobro raspitajte i isplanirajte putovanje pre polaska.

Donosimo vam spisak država u kojima se ne preporučuje da putujete bez opreza, jer je u njima proglašeno ratno stanje, terorizam ili vam preti neka vrsta nasilja, piše portal Put oko sveta.

Južnoafrička Republika

Manja mesta Južnoafričke Republike nisu preporučljiva za putovanja jer u njima postoji visoka stopa ubistava, silovanja i kriminala. Nešto sigurniji je Cape Town koji je i dalje prepun turista iz celog sveta jer nudi brojne atrakcije i prirodne lepote.

Tajland

Uputite li se na predivnii Tajland svakako se pre toga raspitajte koja mesta morate zaobilaziti. Tako je na primer Pattaya poznata po čestim pljačkama bandi koje turiste pljačkaju na motorima, a u provincijama kao što su Yala, Songhala i Narathiwat često se beleže krađe, ubistva i nasilje.

Čad

Zbog, u zadnje vreme, sve češćte pojave terorizma, ne preporučuje se putovati u Čad. Na ovom području središnje Afrike deluju grupe terorista kao što su ISIS, Boko Harama i Al Qaida koje osim što napadaju lokalno stanovništvo, napadaju i strance.

Egipat

Spremate li se za put u Egipat, oprez ne sme da nedostaje. Pre puta svakako sve dobro proučite jer u ovoj zemlji zabeležene su brojne terorističke grupe koje su velika pretnja stanovništvu i turistima. Obično ugrožavaju najpoznatije turističke atrakcije i javne površine.

Venecuela

Ova siromašna južnoamerička zemlja u poslednje vreme beleži velik broj nemira koji su izazvani upravo zbog siromaštva. Nemiri izbijaju najčešće zbog nestašica hrane, vode, električne energije i lekova, a na meti lokalnog stanovništva najčešće se nađu stranci zbog verovanja da su turisti imućniji. Osim toga, u Venezueli je stopa kriminala najviša u celom svetu.

Demokratska Republika Kongo

Na ulicama Konga uobičajeni su prizori naoružanih razbojnika koji se najviše ističu u Kinshasi, glavnom gradu Konga. Ako se nađete u Kongu preporučuje se da se ne ističete i izbegavate fotografiranje. Nemojte prihvatati pozive nepoznatih osoba i ne posećujte riskantna mesta.

Gvatemala

U Gvatemali su zabeležene visoke stope kriminala pa se preporučuje da ovu Južnoameričku državu izbegavate. Česte su krađe, pljačke, krijumčarenja drogom i trgovanje ljudima. Razmislite dva puta želite li ići.

Od ostalih država, opasne su još: Jamajka (Kingston, Montego Bay), Libanon (teroristi), Mali (teroristi), Bangladeš (nepovoljni vremenski uslovi i teroristi), Filipini (Joho, Basilan, Metro Manila), Ukrajina (politička nestabilnost u Krimu, Donjecku, Luganskoj oblasti), Honduras (visoka stopa ubistava), Kenija (terorističke pretnje), Salvador (bande Maras), Nigerija (otmice i ubistva), Kolumbija (bande, pljačke, terorizam), Pakistan (sukobi zbog verskih razloga), Jemen (Al Qaida)