Naslovna Istraži Nemi posmarač istorije Balkana: Most Mehmed-paše Sokolovića

Nemi posmarač istorije Balkana: Most Mehmed-paše Sokolovića

Višegrad, Andrićgrad, Drvengrad
Višegrad, Andrićgrad, Drvengrad

Most Mehmed-paše Sokolovića, u narodu poznat kao na Drini ćuprija nalazi se blizu granice između Bosne i Hercegovine i Srbije u Višegradu. Lepota ove građevine, koja se nalazi na listi Uneskove svetske kulturne baštine je zadivljujuća.

Sa obeležjima Otomanske arhitekture, stari višegradski most ima 11 uzidanih lukova širine od 11 do 15 metara i prilazni deo na desnom krilu sa četiri luka na levoj obali reke. Ukupna dužina iznosi 179,5 m.

Most je građen od kamena, sedre, odnosno bigra, koji je dovežen iz Višegradske banje. Na sredini mosta je izgrađena sofa koja je predviđena za odmor prolaznika, a preko puta sofe je ugrađen kameni portal. Na mostu se nalaze i dve ploče od belog mramora sa stihovima na arapskom jeziku pesnika Nihadija, koji govore o graditelju i godini izgradnje.

Most je svedok vekova i nemi posmatrač istorije Balkana

Stari Most u Višegradu ima simboličku ulogu kroz tokove istorije. Posebno veliki značaj ima u mnogim sukobima koji su se dogodili u 20. veku. Njegova kulturna vrednost prevazilazi sve nacionalne i kulturne granice. Smešten na geostrateški veoma važnom mestu. Svedoči o važnim kulturnim razmenama između Balkana, Otomanskog Carstva i Mediterana, između Hrišćanstva i Islama, kroz dugi istorijski period.

Ovaj most je ovekovečio Ivo Andrić u svom romanu Na Drini ćuprija, za koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost 1961. godine.

„Na tom mestu gde Drina izbija celom težinom svoje vodene mase, zelene i zapenjene, iz prividno zatvorenog sklopa crnih i strmih planina, stoji veliki i skladno srezani most od kamena, sa jedanaest lukova širokog raspona.“ Napisao je Andrić u prvom poglavlju romana.

Most kome ravna nema

Kao veliki vezir Otomanskog carstva, Mehmed-paša Sokolović 1571. godine naredio je da se u njegovom rodnom Višegradu, sagradi „most kome ravna nema“. Izgradnja mosta poverena je Kodži Mimar Sinanu, tadašnjem prvom arhitekti carstva.

Kodža Mimar Sinan je iza sebe ostavio najznačajnija arhitektonska dela svoje epohe. 1571. godine, kao pogrbljen osamdesetogodišnji starac, počeo je borbu sa zahuktalim vodama Drine. Izgradnja mosta je trajala šest godina, do 1577. godine.

Otkako je sagrađen, most je bio više puta oštećen i obnavljan. Ali, odolevao je vekovima, poplavama, rušenjima i zadržao svoj autentični izgled.