Naslovna Zanimljivosti Da li znate kako su poznati gradovi sveta dobili nadimke?

Da li znate kako su poznati gradovi sveta dobili nadimke?

Nadimci puput „Grada ljubavi“, gde možete uživati sa svojom voljenom osobom, ili „Grada greha“, gde možete da ispunite sve svoje skrivene želje, samo su neki od nadimaka koji opisuju svetke metropole. Ali, kako su oni zapravo dobili te nadimke?

 

Pariz – Grad svetlosti i Grad ljubavi

Pariz je osnovan još sredinom trećeg veka pre nove ere, kada su ga naselili Kelti. Zahvaljujući tome što je u XIX veku bio jedan od prvih gradova u Evropi koji je dobio ulično osvetljenje, dobio je nadimak „grad svetlosti“ koji je ostao do dan danas.

Prestonica Francuske je i omiljena destinacija parova zbog Mosta umetnosti na kojem parovi katancima „zaključavaju“ svoju ljubav. Francuski jezik se često naziva „jezikom ljubavi“ zbog „mekog“, romatničnog prizvuka, pa otuda i nadimak „grad ljubavi„.

Las Vegas – Grad greha

Las Vegas je glavni grad kockanja, koji je dobio mnogo različitih nadimaka, od uvredljivih do prijatnih.

Nadimak „grad greha“ je gotovo službeno ime Las Vegasa. Blok 16 u Las Vegasu je početkom 20. veka bio poznat kao deo grada u kojem se može kupiti alkohol i u kojem se mogu naći prostitutke. Taj blok je uništen tokom Drugog svetskog rata, ali je Las Vegas ponovo izgrađen, a nadimak je ostao.

Kod Amerikanaca postoji jedna izreka: „Šta se desi u Vegasu, ostaje u Vegasu“. Dolazeći tamo, ljudi predviđaju izvanredne avanture i ispunjavanje svojih skrivenih želja.

Njujork – Velika jabuka

Najstariji dokument u kojem se Njujork naziva „Velikom jabukom“ potiče iz 1909. godine. Reč je o knjizi Edvarda Martina „Putnik“, u kojoj se ovaj naziv koristi metaforički. Autor je pisao o tome da stanovnici ostalih gradova Njujorčane doživljavaju kao pohlepne, nazivajući ih „velikim jabukama“.

Kasnijih godina spomenuto ime počinje da se pojavljuje u pesmama i filmovima i vrlo brzo postaje poznato, a njegova komercijalizacija započinje 70-ih godina kada postaje i službeni nadimak Njujorka.

 

London – Stari dim

U Londonu su se u 19. i 20. veku kuće grejale na ugalj, zbog čega je grad imao ozbiljnih problema sa zagađenjem vazduha. Situacija je 1952. godine postala toliko ozbiljna da je od posledica zagađenja za pet dana umrlo 4.000 ljudi. Otuda i naziv „Stari dim„.

London često nazivaju i „Kišni grad“, a lokalno stanovništvo najbolje zna da se iz kuće retko izlazi bez kišobrana.