Naslovna Vesti Asteroidi mogu bitu ključni da saznamo kako se Zemlja razvijala!

Asteroidi mogu bitu ključni da saznamo kako se Zemlja razvijala!

pexels

Često se smatra da asteroidi predstavljaju pretnju životu, ali da li mogu biti ključni za saznanje o tome kako se Zemlja razvijala u planetu kakvu je mi danas poznajemo?

Nikolas Had, direktor Centra za hemijsku evoluciju u Tehnološkom institutu u Džordžiji, istraživao je i proučavao kosmičko kamenje u pokušaju da odredi hemijske supstance koje su postojale pre čovečanstva.

Cilj Centra je sakupljanje dokaza o hemijskom poreklu života i proučavanje mogućih prethodnika molekula, kao što su aminokiseline i šećeri, a koji su kamen temeljac ljudskog postojanja.

O asteroidima često čujemo vesti zbog njihovog potencijalnog udara u Zemlju. Prošle godine, američka vlada sugerisala je da je „katastrofalni“ uticaj objekata blizu Zemlje stvarna opasnost.

Mišljenje Nikolas Hada

Had smatra da je važno da naučnici gledaju u formacije stena izvan naše atmosfere, ako želimo da zaista shvatimo istoriju univerzuma.

„Mi možemo da posmatramo asteroide kako bi nam pomogli da shvatimo kakva je hemija moguća u kosmosu“, rekao je on.

„Za nas je važno da proučavamo materijale asteroida i meteorita, manjih verzija asteroida koji padaju na Zemlju, kako bi proverili valjanost naših modela, kako su molekuli u njima mogli da pomognu stvaranju života“.

Astrobiolozi već dugo vremena veruju da su asteroidi, možda kao pčele, da nose bakterije i jedinjenja sa planete na planetu.

Had misli da kroz dalje istraživanje, stručnjaci mogu biti u mogućnosti da prikupe više informacija o tome kako je život započeo u Sunčevom sistemu i eventualno izvan njega, prenosi vostok.rs.

„Verovatno ima mnogo više tragova u asteroidima o tome koji su molekuli zaista bili tamo“, dodao je Had.

„Možda i ne znamo šta bi trebalo da tražimo u ovim asteroidima, ali posmatrajući koje molekule nađemo, možemo postaviti različita i mnoga pitanja o tome kako su mogli da pomognu da započne život.“