Naslovna Zanimljivosti Devet činjenica koje vam stjuardese nikada neće otkriti

Devet činjenica koje vam stjuardese nikada neće otkriti

Stjuardese jako dobro čuvaju sve tajne svog posla, pa čak i oni koji često putuju avionom nisu svesni svega što se događa tokom leta. One su tu da nas dočekaju s osmehom na licu, posluže pićem ili hranom i pobrinu se za sve naše probleme tokom leta. Ali priča o prosečnoj stjuardesi sastoji se od mnogo više detalja nego što ih vidimo.

1. Znaju da se bore

Poslužuju nam hranu i piće, ali i stjuardi i stjuardese prolaze trening samoodbrane i spremni su da se pozabave i ozbiljnim sigurnosnim pretnjama.

2. Slušalice koje dobija svako od nas zapravo nisu nove

Na kraju svakog leta prikupljenje slušalice se očiste i ponovno upakuju u vrećice za sledeći let. Sledeći put pre nego što ih uzmete razmislite o ovome.

3. Istina o maskama za kiseonik

Od trenutka kada se maske s kiseonikom pojave iznad glave kiseonika ima samo 15 minuta. Ali to vrme je sasvim dovoljno da pilot spusti avion na visinu na kojoj je moguće normalno disanje, pa razloga za paniku nema.

4. Udari munja

Udari munja u avione nisu retkost. Istraživanja su pokazala da svaka kompanija zabeleži barem jedan udar munje u godinu dana, ali srećom takve udare putnici u avionu jedva i da osete.

5. Koriste nadimke za pojedine putnike

Rad sa ljudima može biti zaista težak, naročito u avionu gde se na jednom mestu nalazi veliki broj ljudi različitih karaktera, navika i osobina. Na primer „Beba Isus“ je nadimak za decu lošeg ponašanja čiji roditelji ne čine ništa da bi ih smirili.

6. Toalet se može otključati i spolja

Kada ste zaključani, zapravo u svakom trenutku neko može da vas otključa spolja. To je zapravo napravljeno radi bezbednosti putnika. U slučaju da se nešto dogodi ili da putniku u toaletu nije dobro, stjuardese u svakom momentu mogu da otvore vrata.

7. Stjuardese uvek drže ruke na leđima dok putnici ulaze

U njihovim rukama se zapravo nalazi mali aparat koji služi za brojanje putnika koji su ušli u avion. Njihov broj mora da se poklapi s brojem putnika koji je zapisan u zvaničnim dokumentima aviona. Prebrojavanje može da pomogne osoblju da proceni težinu aviona, kao i da li je potrebno da se teret u trupu aviona premesti kako bi se postigao balans.

8. Voda u avionu može biti prljava

Pitka voda koja se koristi za pripremu kave i čaja nalazi se u posebnim rezervoarima u avionima koji se gotovo nikad ne čiste. Neki avioni su prilično stari, čak i po 50 godina, a to uglavnom znači da su toliko stari i rezervoari za vodu.

9. Razlog zbog kojeg se svetla gase prilikom sletanja

Stvarni razlog zašto se svetla prilikom spuštanja aviona noću gase jest taj da se oči prilagode na mrak ako nešto pođe po zlu i postoji potreba za brzo, evakuacijom iz aviona.